Újra rekordtempóban pusztul az amazonasi esőerdő Brazíliában. A Föld tüdejének tartott esőerdőt az illegális fakitermelés, a bányászat és a földművelés terjeszkedése miatt irtják. Ráadásul a koronavírus-járvány miatt jelenleg a szokásosnál kevesebb erdőőr dolgozik a térségben.

Tovább tombol az erdőirtás az Amazonas-medencében, amely soha nem látott ütemben folytatódik.

Az év első négy hónapjában 1202 négyzetkilométer esőerdő semmisült meg, 55 százalékkal több, mint a múlt év hasonló időszakában, és több, mint az évnek ennek az időszakában a műholdas mérések 2015-ös kezdete óta – közölte a Brazil Űrkutatási Intézet (INPE).

A Föld tüdejének tartott esőerdőt az illegális fakitermelés, a bányászat és a földművelés terjeszkedése miatt irtják.

A brazíliai Amazonas állam székhelye, Manaus. Itt egykor esőerdő volt.Forrás: Készítette: pontanegra - A feltöltő saját munkája, CC BY-SA 3.0, https://commons.wikimedia.org/w/index.php?curid=1856755

A friss adatok azért különösen aggasztóak, mert az erdőtüzekkel hagyományosan együttjáró száraz időszak még el sem kezdődött, csak május végén köszönt be.Jair Bolsonaro brazil elnök – aki maga is támogatja az Amazonas gazdasági hasznosítását – csütörtökön engedélyezte, hogy katonákat vessenek be az esőerdők védelmében. A koronavírus-járvány miatt ráadásul jelenleg a szokásosnál kevesebb erdőőr dolgozik a térségben. A helyzetet tovább súlyosbítja, hogy tavaly több mint 10 ezer négyzetkilométernyi esőerdő vált a lángok martalékává.

(MTI/AFP/dpa)