Pokoli arcát mutatja a Jupiter a hawaii Gemini North teleszkóp legújabb fotóján.

A Jupiter leginkább színes, kavargó felhőiről és a Naprendszer legnagyobb viharáról, a Nagy Vörös Foltról ismert, a felhőtakaró alatt zajló folyamatokról azonban a tudomány viszonylag kevés információval rendelkezik. A Kaliforniai Egyetem (Berkeley) kutatói által publikált vadonatúj kép alapján többet megtudhatunk arról, milyen tényezők befolyásolják a gázóriás időjárási rendszerét, és mik tartják életben a planéta évszázadokon át tomboló viharait. 

A felvételt a hawaii Gemini North teleszkóp készítette infravörös tartományban, az ún. "lucky imaging" (magyarul szerencsés képalkotás) technika alkalmazásával. A Föld légköre zavarja az égitestek tanulmányozását, rontja a róluk készített képek minőségét. Ezt a torzító hatást a kutatók úgy igyekeznek kiküszöbölni, hogy az adott objektumról több képet is készítenek, a fotók közül pedig egy szoftver kiválasztja a legélesebbeket. Végül az éles képeket egymásra illesztve összeáll egy közel tökéletes minőségű felvétel a vizsgált égitestről.

Az infravörös kép alapján többet megtudhatunk a gázóriás belsejében zajló folyamatokrólForrás: International Gemini Observatory/NOIRLab/NSF/AURA, M.H. Wong (UC Berkeley)

A Hubble fotóin a látható fény tartományában csodálhatjuk meg a Jupitert, az annál nagyobb hullámhosszú infravörös sugárzás azonban a felhők alatt zajló folyamatokba enged betekintést. A fenti képen a legfényesebb régiók teljesen felhőmentesek, míg a sötétebb területeket vastagabb felhőréteg takarja.