Hétszer több mérget fecskendez a testbe, mint egy átlagos méh

2020.05.13. 15:33

Az ázsiai óriás lódarázsnak (Vespa mandarinia) akkora fullánkja van, hogy azzal még a méhészek által viselt védőfelszerelésen is képes átszúrni - állapították meg a Washingtoni Állami Egyetem kutatói.

Ha ez nem lenne elég félelmetes, a lódarázs egyetlen csípésével hétszer annyi mérget fecskendez a testbe, mint a háziméh, ráadásul többször is képes lecsapni.

Döbbenetesen nagy darázsról beszélhetünk. Egészségügyi kockázatot jelent, de ami még fontosabb, természetes ellensége a mézelő méheknek" - figyelmeztetett Todd Murray, a Washingtoni Állami Egyetem szakértője, aki az invazív fajok tanulmányozásával foglalkozik.

Ahogyan arról az Origo korábban beszámolt, az ázsiai óriás lódarázs 2019 decemberében jelent meg először az amerikai államban, és mostanság, a tavasz beköszöntével kezdett igazán aktívvá válni. 

Vespa mandariniaForrás: AFP/Elaine Thompson

Teste hatalmas, akár az 5 centimétert is elérheti, szárnyfesztávolsága pedig meghaladja a 7 centimétert.

Az invazív rovar nem tévesztendő össze a nálunk is honos, védett, de veszélytelen óriás tőrösdarázzsal (Megascolia maculata). A potrohuk mintázata alapján a legkönnyebb őket megkülönböztetni. A veszélyes ázsiai lódarázs potroha csíkos, a tőrösdarázsén ellenben sárga foltok vannak, vége sokszor bundásan szőrözött.

A szakértők azt kérik, ha valaki az ázsiai óriás lódarázs fészkére bukkan, ne próbálja egymaga eltávolítani, inkább értesítse a szakembereket!

(Mirror)