Virágzik a vadorzás Nagy Brittaniában a a kijárási korlátozások óta

2020.05.16. 10:37

Megnőtt az illegálisan kilőtt védett ragadozómadarak száma Nagy Britanniában a kijárási korlátozások hat héttel ezelőtti bevezetése óta - közölte az RSPB brit madárvédelmi szervezet.

A szervezet szerint a madarak között vannak rétihéják, vándorsólymok, vöröskányák, ölyvek és egy macskabagoly is. A szakértők szerint az esetek előre megfontoltak voltak, döntő többségük lőterekhez vagy lőgyakorlatokra alkalmas területekhez köthető - írja a BBC.com. 

A vöröskánya (Milvus milvus) a vadorzók egyik célpontja.Forrás: https://www.bbc.com/news/science-environment-52667502

Mark Thomas, az RSPB nyomozói csoportjának tagja szerint "vadnyugati" helyzet alakult ki a vidéki területeken; azokat, akik ragadozómadarakat akartak lőni, felbátorította a vadőrök és kirándulók hiánya.
Kiemelte, hogy az esetek számának hirtelen megemelkedése pontosan egybeesett a kijárási korlátozások meghirdetésével. Normál esetben az évnek ezen szakaszában 3-4 jelentés érkezik hetente arról, hogy védett madárfaj egyedét ölték meg, most viszont

naponta érkezik jelentés 3-4 esetről az ország egész területéről.

Egy az Észak-Yorkshire-ben lévő Kirkby Malzeard település közelében talált lelőtt ölyv röntgenfelvétele.Forrás: https://www.bbc.com/news/science-environment-52667502

"Több mint húszéves nyomozói munkám során soha nem tapasztaltam még ilyet. Fel kell függesztenünk minden jelenlegi nyomozást, hogy feldolgozzuk ezeket a jelentéseket. Ezek nem légpuskás fiatalok, itt vadállatok elleni, irányított bűncselekményekről van szó" - fejtette ki Thomas.
A nyomozók szerint az esetek tényleges száma valószínűleg jóval nagyobb a jelenleg ismertnél, de kevesebb ember jár az érintett területeken, akik jelenthetnék a történteket.
(Forrás: MTI)