Ismeretlen, bizarr lényeket vettek észre egy ízeltlábú testén

Vágólapra másolva!
Egy biológus különös pontokat vett észre egy százlábú testén, amikor annak fotóját tanulmányozta. Kiderült, hogy a foltok valójában egy eddig ismeretlen gombafaj példányai. A dolog másik különlegessége, hogy ez lehet az első olyan új faj, amit egy Twitter bejegyzés alapján azonosítottak.
Vágólapra másolva!

Ennek megfelelően a gomba a Troglomyces twitteri latin nevet kapta, utalva ezzel a közösségi média platformjára. A Koppenhágai Egyetem kutatója, Ana Sofia Reboleira a Narceus americanus nevű százlábú fotóját nézegette, amikor észrevette az állat testén a különös pontokat.

Mivel hasonlót korábban sem ő, sem kollégái nem láttak, átnézték a Természettudományi Múzeum gyűjteményeit. Számos amerikai százlábút megvizsgáltak, és kiderült, hogy a foltok rengeteg példányon jelen voltak.

A most felfedezett gombafaj parazita életmódot folytat, specializálódott fonalaival a százlábúak páncélján keresztülhatolva "szivattyúzza" ki a tápanyagokat a gazdaállatok testéből.

Forrás: Derek Hennen

A Troglomyces twitteri a Laboulbeniales rend tagja, a csoportba összesen 30 parazita gombafaj tartozik. A százlábúakat támadó rend tagjai viszonylag ismeretlenek a tudomány számára, Reboleira azt sem tartja kizártnak, hogy a csoport hamarosan új fajokkal bővülhet.