Óriáskenguruk, gigantikus méretű krokodilok és más, a 40 ezer évvel ezelőtti Ausztrália északi, trópusi területein élő nagyméretű állatok haltak ki egy korábbi klímaváltozás miatt - derült ki egy hétfőn bemutatott tanulmányból.

A Queenslandi Múzeum paleontológusai szerint az újonnan felfedezett megafauna (hatalmas méretű állatfajok) szélsőséges környezeti változások miatt halt ki. Eredményeikről a Nature Communications című szaklap friss számában számoltak be a szakértők.

Csökkent a vízhozam, intenzívebbé váltak a szárazságok és a tüzek, megváltozott a növényzet. Ezek a körülmények vezettek legalább 13 nagyméretű faj kihalásához, kötük volt négy nagy ragadozó hüllő, egy erszényes "oroszlán", wombatok és a világ legnagyobb kengurui.

A szakértők a Queensland állam északkeleti részén lévő Mackay-hez közeli South Walker Creek felszíni bányánál végeztek kutatásokat. A Nagy-korallzátonyhoz közeli terület egykor több mint egy tucat hatalmas állat otthona volt.

A South Walker Creeknél élt megafauna egyedülállóan trópusi volt, dominánsak voltak a hatalmas húsevő hüllők és a gigantikus növényevők, melyek mintegy 40 ezer éve haltak ki, jóval azután, hogy emberek érkeztek az ausztrál kontinensre" - mondta el Scott Hocknull, a Queenslandi Múzem paleontológusa.

Forrás: Queensland Museum

Az emberek, akik éppen elkezdtek beköltözni a kontinensre, nem okolhatók az állatok kihalásával - emelte ki a tudós.

Emberi közreműködésre nem találtak nyomot, ehelyett arra jutottak, hogy a nagyméretű élőlények kihalása összefügg az éghajlati és környezeti körülmények jelentős romlásával mind helyi, mind regionális szempontból: növekedett például a tűzesetek száma, csökkentek a füves területek és kevesebb lett az édesvíz.

(MTI/dpa)