Pozitív előzetes eredményeket mutatott az mRNA-1273 nevű Covid-19 elleni oltóanyaga a klinikai tesztelések első fázisában: a vakcina olyan, a koronavírust semlegesítő antitesteket állított elő, amelyeket a betegségen átesett emberek szervezetében mutattak ki - jelentette be hétfőn a Moderna amerikai biotechnológiai cég.

Immunreakciót vált ki a szervezetben a kísérleti oltóanyag

Az új koronavírus elleni lehetséges oltóanyag klinikai tesztelését két hónappal ezelőtt, március 16-án kezdték meg az Egyesült Államokban. Az oltóanyagot a Moderna az amerikai Nemzeti Egészségügyi Intézetek (NIH) kutatóinak közreműködésével készítette.

Antitestek kötődnek egy koronavírussal fertőzött sejthezForrás: Science Photo Library via AFP/DESIGN CELLS/SCIENCE PHOTO LIBRARY/Design Cells/Science Photo Libra

A klinikai próbákat egy seattle-i kutatóintézetben folytatják,

ahol 45 egészséges, 18-55 év közötti önkéntes kapott három különböző dózisban a vakcinából.

A résztvevők semmiképpen sem fertőződhetnek meg a vakcinától, mivel az nem tartalmazza magát a vírust.

Pásztázó elektronmikroszkóppal készített felvétel egy erősen fertőzött sejtrőlForrás: AFP/Handout

A résztvevők három 15 fős csoportban három különböző dózisban - 25, 100 és 250 mikrogramm - kapták meg az oltást, amely a hatóanyag dózisától függően növelte az immunogenitást, azt a képességet, hogy immunreakciót váltson ki a szervezetben.

Egyetlen súlyos mellékhatást sem észleltek

Eddig a 25 és a 100 mikrogrammos tesztcsoport első 4-4 alanyának eredményei állnak rendelkezésre. Mind a nyolc páciens esetében ahhoz hasonló antitestszinteket találtak, amelyeket a Covid-19-betegségen átesett emberek szervezetében mutattak ki.

A járvány ellen a hatásos vakcina lehet a legeredményesebb fegyver (a kép illusztráció)Forrás-képillusztráció: MTI/Balogh Zoltán

Az mRNA-1273 vakcina általában biztonságosnak bizonyult, a páciensek jól tolerálták, egyetlen esetben okozott csak kedvezőtlen reakciót, egy 100 mikrogrammnyi vakcinát kapó páciensnél a bőr kivörösödését az oltás helyén.

Egyetlen súlyos mellékhatást nem észleltek a teszteknél - közölte a cég.

Az oltóanyag előállításához a kutatók néhány száz vagy néhány ezer nukleotid alapegységből álló lineáris polimer molekulát használtak, amely a genetikai információt közvetíti a DNS-től a fehérjeszintézis helyszínére, a riboszómákhoz, utánozva egy természetes fertőzést egy erőteljes immunválasz stimulálására.

(A kép illusztráció)Forrás: Science Photo Library via AFP/KTSDESIGN/SCIENCE PHOTO LIBRARY/Ktsdesign/Science Photo Library

Az oltóanyag az új koronavírusban és más koronavírusokban - mint a SARS és a MERS - lévő tüskés fehérjét másolja.

Megkapták az engedélyt a tesztelés második fázisához

A Moderna május elején már megkapta az amerikai gyógyszerfelügyelettől az engedélyt az oltóanyag klinikai próbáinak második fázisára, amely hamarosan megkezdődik.

A klinikai próbák harmadik fázisa nyár elején, júliusban kezdődhet el.

 

Egy fehérjetüske 3D nyomtatóval készített modellje. A koronavírusok felületén találhatók meg, ezekkel jutnak a kórokozók a sejtekbe. A módosított PIV5 is rendelkezik ezzel a fehérjévelForrás: NIH

A klinikai tesztek első fázisának fő célja a biztonság tesztelése és csak kisebb mértékben a gyógyászati termék hatékonysága.

A nagyobb körben elvégzett II. és III. fázis fő célja a hatékonyság felmérése, a forgalomba bocsátásnak az egészségügyi hatóságok általi esetleges engedélyezése előtt.