Geometriai pontossággal hangolták össze a világ legősibb templomát

Göbekli Tepe, Urfa
Vágólapra másolva!
A Tel Avivi Egyetem és az Izrael Régészeti Igazgatóság kutatói szerint a mai törökországi Anatólia délkeleti részén található Göbekli Tepe templomát 11 500 évvel ezelőtt, egyfajta rituális jelentőségű, egységes szerkezetként építették. Az építmény az emberi történelem legkorábbi ismert temploma és a neolitikumi kutatások egyik legfontosabb felfedezése.
Vágólapra másolva!

Egyetlen szerkezetnek tervezték

A Tel Avivi Egyetem és az Izrael Régészeti Igazgatóság kutatói építészeti analízissel mérték fel, hogyan használhatták építői a geometriát a Göbekli Tepe lenyűgöző kerek kőszerkezeteinek és hatalmas mészkő oszlopainak összeillesztésének elrendezésében.

Göbekli Tepe: lelőhelyen végzett feltárások során a romok kiásásakor az emberiség eddig ismert legkorábbi körtemplomait tárták föl. Forrás: Wikipedia/Teomancimit -

– mondta Gil Haklay, az Izrael Régiségügyi Hatóság kutatója, a Tel Avivi Egyetem doktorandusz hallgatója. – Úgy tűnik, a Göbekli Tepét eredetileg egyetlen létesítményként alkották meg.

A szakemberek az építészeti tervezési folyamatok szempontjainak nyomon követéséhez egy számítógépes algoritmust használtak.

A régészek szénizotópos mérései alapján az építmény mintegy 12 000 éves Forrás: Wikimedia Commons/US gov

– magyarázta Avi Gopher, az egyetem professzora. – Az épület építészeti összetettsége rendkívül szokatlan számukra.

Mivel mezőgazdaságra utaló nyomok nem kerültek elő a környéken, feltételezhető, hogy a komplexumot vadászó-gyűjtögető közösségek hozták létre .

Megmutatták a minták szabályosságát

A struktúrát Dr. Klaus Schmidt német régész fedezte fel még 1994-ben, és a Göbekli Tepe azóta is a régészeti viták tárgya. A legtöbb kutató eddig azt állította, hogy a lelőhely fő területe fokozatosan épülhetett az idők során, ám az új vizsgálat alapján a három kőstruktúrát geometriailag összehangolták, így ezeket egyetlen projekt keretében hozhatták létre.

A körtemplomok szoros kapcsolatban álltak az égbolt megfigyelésével Forrás: German Archaeological Institute

– magyarázta Gil Haklay. – Kutatásunkban egy eltéréses leképezésen alapuló algoritmust használtunk az építmény alapjául szolgáló geometriai mintázat azonosításához, amely megmutatta a minták szabályosságát.

Hozzátette: ez a kutatás fontos információkat mutat be a kor tudásalapú, építészeti tervezési gyakorlatairól,

ami megnyithatja az ajtót a Göbekli Tepe, és különösképpen annak „megalitikus antropomorf pilléreinek" az új értelmezése előtt.

A tudósok eredményeiket a Cambridge Archaeological Journal tudományos lapban publikáltak.