Egy 70 millió évvel ezelőtt élt megaraptor megkövesedett maradványait fedezték fel Argentína déli részén helyi paleontológusok, akik szerint a lelet kora alapján az állat egyike volt a bolygó utolsó húsevő dinoszauruszainak.

Az Argentin Természettudományi Múzeum szakemberei március közepén tárták fel a fosszíliát a dél-argentínai Santa Cruz tartományban, Patagóniában.

A projektben részt vevő Fernando Novas szerint kollégáival a tíz méteres fosszília vizsgálatát követően döbbentek rá, hogy a 65 millió évvel ezelőtt véget ért "dinoszauruszok korának" egyik utolsó húsevő képviselőjével van dolguk.

A megaraptor - vagyis "óriási tolvaj" - a nagyméretű theropoda dinoszauruszok közé tartozott. A Tyrannosaurus rexnél karcsúbb és gyorsabb volt, hosszú farka segítette egyensúlya megtartásában. Izmos, de megnyúlt lábai voltak, amelyekkel hatalmasat tudott lépni.

Egy megaraptor csontvázaForrás: AFP/Kazuhiro Nogi

Nagyon hosszú karja volt és a keze első ujja egy óriási, körülbelül 40 centiméter hosszú karomban végződött, ami segítette a zsákmány megragadásában.

(MTI/Reuters)