Nem is gondolná, mi mindent fújhat a tengeri szél a partra

hó, havazás
Majdnem minden, ami műanyagból készült, mikroműanyagokat bocsáthat ki a légkörbe
Vágólapra másolva!
A tudósok szerint évente százezer tonna rosszul kezelt hulladékot fújhat a partra az óceán felől érkező szél. A Strathclyde és a Toulouse Egyetem kutatói mikroműanyagra bukkantak a tengeri permetben. A Plos One tudományos folyóiratban közzétett eredmények szerint a mikroműanyagokat a nyílt óceán és a zárt tengerek minden élőhelyén, köztük a partokon, a vízfelszínen, a vízoszlopban és a tengerfenéken is kimutatták már.
Vágólapra másolva!

Világszerte körülbelül 359 millió tonna műanyagot gyártottak 2018-ban, és egyes tanulmányok szerint annak 10 százaléka a tengerbe került. A tendencia azóta csak emelkedett.

Majdnem minden, ami műanyagból készült, mikroműanyagokat bocsáthat ki a légkörbe Forrás: Pexels.com

– mondta Steve Allen, a kutatást irányító Strathclyde Egyetem doktorandusz hallgatója. – Úgy tűnik, hogy néhány műanyag részecske kiléphet a tengerből és bejuthat a légkörbe, a tengeri sóval, baktériumokkal, vírusokkal és algákkal együtt.

Allen szerint ez a felfedezés pont olyan, mint amikor egy szódásüveggel orron csapnak.

A becslések szerint évente legalább 8 millió tonna műanyag kerül a tengerbe a szárazföldről és a tengerpartról.

A szakember hangsúlyozta, hogy ez a kutatás azt bizonyítja, hogy a műanyag nem fog örökké a vízben maradni: „az óceán visszaadja nekünk".

A mikroműanyagok nem csak a belőlük kioldódó adalékanyagok miatt veszélyesek, hanem mert képesek megkötni a vízben lévőszerves szennyezőket, így azok koncentráltabban jutnak az élőlények szervezetébe. Forrás: Flickr

A műanyag hulladékok, mint például a műanyag zacskók és palackok a tengerben gyakran láthatatlan mikroműanyaggá alakulnak.

A kutatók becslése szerint évente akár 136 ezer tonna mikroműanyagot is felkaphat a tenger parti szél. Dr. Deonie Allen, a kutatás társkutatási vezetője elmondta, hogy ez „a földi környezetből származó nem megfelelően kezelt hulladékunk" eredménye.

A mikroműanyagok több formában juthatnak a környezetbe. Elsődleges mikroműanyagok azok az anyagok, amelyeket 5 milliméternél kisebb méretben gyártanak. A másodlagos mikroműanyagok úgy alakulnak ki, hogy a nagyobb darabok széttöredeznek a környezetben (például UV-sugárzás hatására, oxidáció és a hullámzás következtében).

Ahogy fogalmazott, hogy a tanulmány megállapításai segíthetnek megoldani a rejtélyt, hogy hova kerül a „hiányzó" óceáni műanyag, miután a tengerbe szivárgott.