A vadonban is csak ritkán látható hópárducokat kaptak lencsevégre az elmúlt hetekben a kazahsztáni Almati közelében lévő egyik népszerű túraútvonalon, amelynek nagy részét lezárták a koronavírus-járvány miatt.

A fekete-fehér bundájú hópárduc Közép- és Dél-Ázsiában honos. Populációját kevesebb mint 10 ezer egyed alkotja. Kazahsztánban mára mindössze nagyjából 150 példány maradt belőle. 

A fekete-fehér bundájú hópárduc Közép- és Dél-Ázsiában honos, most Almati közelében kapták lencsevégre a vadonban is ritkán látott "nagymacskát".Forrás: Twitter

A Természetvédelmi Világszövetség (IUCN) vörös listáján a sebezhető fajok közé sorolt nagymacskát még a vadonban is csak nagyon ritkán látni, nemhogy városok közelében. Az elmúlt hetekben azonban legkevesebb három állatot, egy magányos hímet és egy nőstényt a kicsinyével sikerült lefilmezni egy mozgásérzékelős kameracsapdával, amit egy Almatihoz közeli mesterséges tónál helyezett ki a Snow Leopard Foundation nevű szervezet.

Az alapítvány zoológusa, Alekszej Gracsov szerint a három példány észlelése azért számít rendkívülinek, mert

az Almatihoz közeli hegyekben mára mindössze nagyjából 20 hópárduc maradt.

A szakember szerint gyakori tévedés, hogy a hópárducok kizárólag magasan fekvő területeken fordulnak elő, valójában ugyanis sokkal közelebb élnek az emberekhez, mint azt a többség gondolná.
"Ez egy egyedülálló populáció, amely alkalmazkodik az emberi jelenléthez. Valószínűleg minden hópárduc lát embereket, autókat, napi rendszerességgel a várost, amely szép lassan elfoglalja az élőhelyét - nyilatkozta Gracsov. Az alapítvány hosszú távú terve, hogy a hópárducok tenyésztése és szabadon engedése révén segítse populációjuk regenerálódását.