Űrállomás és űrsikló fejlesztésére készül Oroszország

Nemzetközi Űrállomás
Várhatóan az Európai Űrügynökség is csatlakozni fog az új hold-expedícióhoz
Vágólapra másolva!
Oroszország egy űrállomás és egy űrsikló fejlesztésébe készül belekezdeni - jelentette ki Dmitrij Rogozin, a Roszkoszmosz állami űripari vállalat vezérigazgatója hétfőn a Komszomolszkaja Pravda című lap rádiójának.
Vágólapra másolva!

Rogozin szerint még nem dőlt el, hogy az űrállomás nemzeti vagy nemzetközi lesz-e, de a műszaki előkészítésnek már most meg kell kezdődnie. Emlékeztetett rá, hogy Oroszország ezen a területen mindig vezető szerepet töltött be. Úgy vélekedett, hogy a jelenlegi Nemzetközi Űrállomás még mintegy 7-10 évig maradhat fenn.

Meglátása szerint az amerikai asztronautáknak a saját űrhajó használatához való visszatérése nyomán növekedni fog az orosz kozmonauták száma a Nemzetközi Űrállomáson (ISS). Úgy vélekedett, hogy a Roszkoszmosz által az amerikaiak utaztatásával megkeresett pénz "nem érte meg" a felelősséggel járó idegi megterhelést.

A Nemzetközi Űrállomás fantáziaképe Forrás: Space News

Közölte, hogy Oroszország érdeklődéssel figyeli, hogyan készítik elő a Crew Dragonnak - a SpaceX amerikai űripari vállalat űrhajójának - első repülését a Nemzetközi Űrállomásra.

"Nagyon örültünk, amikor az amerikaiaknál megjelent egy alternatív emberi utazásra alkalmas szállítórendszer. Ez egy természetes folyamat, el tudom képzelni, hogy egy ilyen erős nagyhatalom, mint az Egyesült Államok, mennyire aggódott az elmúlt kilenc év alatt amiatt, hogy nem volt lehetősége saját űrhajóin szállítani az asztronautákat a Nemzeti Űrállomásra. Szakmai sikert kívánunk nekik" - hangoztatta Dmitrij Rogozin.

"Nagyon perspektivikusnak" nevezte a pilóta által vezetett, alacsony Föld körüli pályán többször felhasználható űrhajó kifejlesztésének gondolatát. Emlékeztetett rá, hogy a Szovjetuniónak volt egy Buran elnevezésű űrsiklója, amelynek felhasználására aztán nem találtak lehetőséget.

Közölte, hogy az Angara A-5 szupernehéz orosz hordozórakéta a tervek szerint 2023-ra készül el.

Progresz rakéta indul a Föld körül keringő Nemzetközi Űrállomásra Forrás: MTI/EPA/Roszkozmosz/-

Tájékoztatása szerint Oroszország 2020-ban kezdi el Hold-programját és a bolygóra küldi a Luna-25 szondát. Ezt 2024-2025-ben a Luna-26 orbitális és Luna-27 nehézkészülék fogja követni. Utóbbi fúrásra és egyéb kísérletek elvégzésére is képes lesz.

Rogozin szerint a Roszkoszmosz előtt három feladat áll: az orosz fegyveres erők harci rakétarendszerekkel való ellátása, a gazdaság és az életszínvonal növelése (egyebek között az internet, a telekommunikáció és a navigáció fejlesztése révén), valamint a világ és a földi élet keletkezésére vonatkozó tudás megszerzése.

2020-tól kezdődően az összes űrprojektet a Roszkoszmosz égisze alatt fogták össze Oroszországban.