Folyamatosan gyengül a Föld mágneses mezeje, derítette ki az Európai Űrügynökség (ESA) Swarm műholdflottája. A jelenség leginkább a Dél-Amerika és Afrika közötti régiót érinti. Egyelőre a kutatók sem tudják pontosan, mi állhat a háttérben. 

Az említett térséget Dél-Atlanti Anomália (angolul South Atlantic Anomaly, rövidítve SAA) névre keresztelték a kutatók. A mérések alapján a zónában a mágneses tér ereje 1970 és 2020 között több mint 8 százalékot gyengült.

A kutatók is csak találgatnak, mi lehet a furcsa jelenség oka. Egyes elméletek alapján az északi és a déli pólus megcserélődésének első jeleit tapasztaljuk. Egy ilyen pólusváltás nem lenne példátlan, 780 000 éve történt már hasonló esemény.

A Dél-Atlanti Anomália és annak kiterjedéseForrás: Division of Geomagnetism, DTU Space

Annyi biztos, hogy a mágneses tér változása alapvetően befolyásolná a földi életet és annak működését; nem csak véd minket a káros kozmikus sugaraktól és napszelektől, de telekommunikációs rendszereink zavartalan működése is tőle függ. A mágneses mezőt a Föld magjának külső részében található forró, olvadt vas mozgása generálja. 

Az ESA tovább figyeli műholdjaival a zóna változását.