Valami szörnyű történik az Indiai-óceán alatt

tektonikus lemez, Ausztrál-Indiai-lemez
Az India és Ausztrália közötti, az Indiai-óceán alatti tektonikus lemez nagyon lassan kettétörik
Vágólapra másolva!
Egy frissen publikált tanulmány szerint geológiai szempontból rövid idő alatt kettészakad egy, az Indiai-óceán alatt található óriási tektonikus lemez. Jó hír azonban, hogy emberi mértékkel ez a folyamat körülbelül egymillió év alatt zajlik le.
Vágólapra másolva!

Bár az Ausztrál-Indiai-lemez első hallásra „csak egy csiga ütemében" hasad, geológiai szempontból mégis komoly változást jelez.

A földkéreg egyik nagylemezének területe mintegy 58 900 000 négyzetkilométer,

a mozgásának iránya északi. Három önálló lemezre lehet elkülöníteni: ezek az Indiai-lemez, az Ausztrál-lemez és a Capicorn-lemez.

Az Ausztrál–Indiai-lemez Forrás: Wikimedia Commons/Xentu25

– mondta Aurélie Coudurier-Curveur, a párizsi Földfizikai Intézet geológusa. – A tektonikus lemez egymillió év alatt körülbelül 1,7 kilométerre fog eltávolodni egymástól.

A folyamat olyan lassú, hogy a kutatók majdnem „elmulasztották azt, amit az újonnan kialakított lemezhatárnak" hívnak.

Ám két erős földrengés (2012. április 11-én 8,6-os és 8,2-es földrengés sújtotta az Indiai-óceánt, Indonézia közelében), valamint más geológiai nyomok is azt jelezték, hogy valamilyen komoly változás zajlik messze a felszín alatt, a Wharton-medence néven ismert területen.

Az India és Ausztrália közötti, az Indiai-óceán alatti tektonikus lemez nagyon lassan kettétörik Forrás: Planet Observer/Universal Images Group

magyarázta Coudurier-Curveur a LiveScience online tudományos portálnak. – Három olyan lemezről beszélhetünk (az Ausztrál-, Indiai- és Capicorn-lemezekről), amelyek többé-kevésbé összeköttetésben állnak, és együtt mozognak ugyanabba az irányba.

A kutatók a körülbelül 2,3 millió évvel ezelőtt kialakult Wharton-medencében azt a bizonyos törési zónát vizsgálták, ahonnan a földrengések származtak, majd feltárták a törési zóna topográfiáját. Végül több bizonyítékot is találtak a tektonikus lemez szétválására, főként annak a déli határán.