Ez a különös lény igen egyedi ízléssel rendelkezik

atracélcincér
Csak egyetlen növénnyel, a kék atracéllal táplálkozik az atracélcincér
Vágólapra másolva!
Az atracélcincér erősen kötődik egy ritka és jellegzetesen löszpusztai növényhez, a kék atracélhoz. A lárva csak ennek a növénynek a szárában és gyökereiben képes kifejlődni, de a kifejlett állatok is a növényeken élnek. A Duna-Dráva Nemzeti Park tájékoztatása szerint monofág faj, tehát alapvetően csak ezt az egyetlen táplálékot hajlandó elfogyasztani.
Vágólapra másolva!

A fokozottan védett atracélcincér beéri egyetlen tápnövénnyel, a kék atracéllal (Anchusa barrelieri). Ám kötődése nem korlátozódik kizárólag a táplálkozásra. Szinte teljes élete a védett kék atracélhoz kötődik. Az áprilisban előbújó nőstények megtermékenyítésük után egy-két apró lyukat rágnak a növény szárára, és ezekbe helyezik el ugyancsak egy, vagy kettő petéjüket.

A petéből még kora nyáron kikelő lárvák a növény gyökere felé rágják magukat.

Ezt elérve késő nyáron, vagy ősszel bebábozódnak, és még a tél előtt kifejlődnek az imágók. Így telelnek át, majd a talaj felmelegedésével, és a növény virágzásával körülbelül egy időben bújnak elő rejtekükből. Ilyenkor is az atracélon töltik idejük nagy részét.

Csak egyetlen növénnyel, a kék atracéllal táplálkozik az atracélcincér Forrás: Bodó János/Duna-Dráva Nemzeti Park

– tájékoztatta az Origót Bodó János, Duna-Dráva Nemzeti Park munkatársa. – A hímek egyik atracélról a másikra szállva keresik a nőstényeket.

Ha sikerrel járnak, általában a növényen történik a párzás is, így biztosítva évről évre a faj fennmaradását.

Hozzátette: számos monofág rovarfaj található hazánkban. Ez az életmód jellemzi a kis apollólepkét, amelynek hernyója a keltike fajokon fejlődik. A csalánoknak több ilyen fogyasztója is akad: a kis rókalepke, az atalantalepke, valamint több karcsúbagoly-, és medvelepke faj.