Amikor a reggeli rutinunkat képzeljük el, akkor egy új nap kezdete sokunk számára szinte elképzelhetetlen a megszokott csésze kávé nélkül. Ám a legújabb kutatások szerint érdemes lenne ehelyett inkább egy élénkítő sétát tenni.

A testmozgás is képes lendületet adni

A kávé a legtöbb országban a víz után a második leginkább fogyasztott ital. És bár a benne található pszichoaktív alkotóelem, a koffein számos, olyan pozitív hatással jár, mint például

a fokozott éberség, a megnövekedett energiaszint és jobb hangulat, ez a metilxantin-származék könnyen károssá válhat.

Néhány ember fokozott szorongásos tüneteket és izomremegést, vagy épp a fejfájást is érzékel.

Ezek után jogosan merül fel a kérdés: vajon mi nyújthat hasonló előnyöket, mint a koffein, csak épp az esetleges mellékhatások nélkül?

A koffein élénkítő hatása régóta ismert tényForrás: Image Source via AFP/? Image Source, all rights reserved./Raphye Alexius

A kutatók szerint a válasz az aerob testmozgásban rejlik.
Elsősorban azt vizsgáltuk, hogy a testmozgás hogyan javíthatja a különféle "egészségügyi eredményeket"– mondta Anisa Morava, a Western Egyetem kineziológus doktorandusz hallgatója a ScienceAlert tudományos online portálnak. – Arra voltunk kíváncsiak, hogy a koffein és a testmozgás hogyan képes „lendületet adni".

A tudósok vizsgálták az úgynevezett munkamemóriát is, amely olyan rövidtávú emlékezet, amely az információt rövid ideig (néhány másodperc vagy perc) megtartja, illetve az információt manipulálja. A mindennapi életben ahhoz kapcsolódik, hogy mennyire teljesítünk jól az iskolában és a munkában.

Fontos jelentőséget tulajdonítunk a koffeinnek

A szakemberek kísérletük során azt vizsgálták, hogy mi történik a memóriával akkor, amikor húsz percig intenzíven sétálunk a futópadon és amikor egy kis csésze kávét iszunk.

Az élénkítő séta legalább annyira hatásos, mint a koffeinForrás: pexels.com

Eredményeink azt mutatták, hogy a közepes intenzitású testmozgás élénkítő hatása lényegében megegyezik a koffeinével – mutatott rá Matthew James Fagan, a British Columbia Egyetem PhD hallgatója. – Ebből arra következtethetünk, hogy ha a kávét aerob testmozgással helyettesítjük, akkor az nemcsak a kávéhoz hasonló kognitív lendületet biztosít, hanem más, a testmozgással járó egészségügyi előnyöket is nyújthat.

A koffein a modern társadalomban fontos szerepet játszik, különböző jelentőséget tulajdonítanak neki.

Bár a téma körül még mindig rengeteg a vita, a The Conversation lapban publikált eredmények a tudósok szerint azért is olyan biztatóak, mert egyszerű dolgokra világítanak rá; eszerint ugyanis egy élénkítő séta az ebédszünetben könnyen segíthet ellensúlyozni az esetleges délutáni energiaszint csökkenést.