Több gyermeket szülnek azok a nők, akikben ez a gén benne van

neandervölgyi Neanderthal woman in summer dress ACE ARCHAEOLOGY Arts-Culture-Entertainment facial_expression female male none RECONSTRUCTION HORIZONTAL
The reconstruction of a Neanderthal woman (R) and man (L) pictured at the Neanderthal Museum of Mettmann, Germany, 20 March 2009. As spring is here, the Neanderthal man gets company of a woman - red-haired and in her twenties - who wears her most beautiful summer dress. For the time being, the exact reconstruction of a Neanderthal woman will join the male conspecifics in the museum. Photo: FEDERICO GAMBARINI
Vágólapra másolva!
Azok a nők, akik a neandervölgyi ember egy bizonyos génváltozatát hordozzák, több gyereket hoznak világra - állapította meg egy német tanulmány.
Vágólapra másolva!

Ez a bizonyos gén mintegy tízszer olyan gyakran fordul elő, mint az egyéb neandervölgyi génváltozatok többsége - állapították meg a lipcsei Max Planck Antropológiai Intézet és a svéd Karolisnka Intézet kutatói.

Európában három nő közül egy a neandervölgyi embertől örökölte a progeszteron hormon receptorát, és ez a génváltozat nagyobb termékenységgel, a terhesség elején kevesebb vérzéssel, valamint a vetélés ritkább előfordulásával jár együtt.

"A progeszteron hormon receptora jól példázza, milyen előnyös hatású génváltozatokat hozott a ma élő ember elődeinek a neandervölgyiekkel való keveredéséből" - magyarázta Hugo Zeberg genetikus.

(MTI/AFP)