Felértek a Mount Everest csúcsára a kínai geodéták

Mount Everest
A Mount Everest Nepál világszerte legjobban ismert természeti képződménye
Vágólapra másolva!
Felértek a Mount Everest (Csomolungma) csúcsára szerda reggel a kínai földmérők, hogy megmérjék a világ legmagasabb hegyét.
Vágólapra másolva!

A rossz időjárás három héten át akadályozta őket abban, hogy feljussanak a hegycsúcsra. Idén valószínűleg ők az egyetlenek, akik megmászták - legalább is a tavaszi szezonban a Csomolungmát -, mivel a koronavírus-járvány miatt mind Nepál, mind Kína törölte a hegymászószezont.

A kínai geodéták, geológusok, ökológusok 53 fős csoportja március eleje óta folytat tudományos kutatásokat a hegyen, mérik a hóvastagságot, a szélerősséget, feljegyzik az időjárási jelenségeket, a gleccserek állapotát.

A Csomolungma magasságának pontos megállapításhoz felhasználják majd a kínai Bajdu műholdhálózat felvételeit is. A földmérő csoportban ott vannak a kínai természeti erőforrások minisztériumának szakemberei és a nemzeti hegymászó csoport tagjai is.

Forrás: Wikimedia Commons

Az eredetileg május 9-ére tervezett csúcsmászásról le kellett mondaniuk a hócsuszamlások kockázata miatt, pedig már 7028 méter magasan voltak.

A Kínai Népköztársaság megalakulása óta hatszor mérték már meg a Csomolungma magasságát és végeztek tudományos kutatást párhuzamosan, és kétszer adták ki a magassági adatokat: 1975-ben 8848,13 métert 2005-ben 8844,43 métert mértek.

(MTI/AP/Hszinhua)