Törölték a Space X és a NASA közös űrhajójának fellövését

2020.05.27. 22:34

Elmaradt a Space X és a NASA közös űrrepülése, a magyar idő szerint 22.32-re tervezett fellövést törölték. A tervezett start előtt vihar közelítette meg Floridát, ezért kellett elhalasztani a repülést. Cikkünk frissül.

Megvan a szombati indítási kísérlet új időpontja

A  NASA illetékesei bejelentették, hogy a magyar idő szerint ma késő estére tervezett, ám a floridai Kennedy Űrközpont környékét érintő viharos idő, illetve tornádóveszély miatt a SpaceX Crew Dragon  félbeszakított indítását, május  30-án, helyi idő szerint 15 óra 22 perckor kísérlik meg ismét.

A SpaceX Crew Dragon kabinja a 39A indítóállásonForrás: AFP/-

A Nemzetközi Űrállomásra tartó űrhajó a 39A jelű indítóállásban várakozik a szombati startra. Az üzemanyag kiürítése után a két asztronauta, Robert Behnken és Douglas Hurley elhagyják a kabint.

Félbeszakították és szombatra halasztották a SpaceX Crew Dragon startját

A ma magyar  idő szerint este 22 óra 32 percre tervezett startot, illetve az űrutazást a Florida partjai közelében ért 

trópusi vihar és a tornádóriadó miatt szombatra halasztották.

Az Egyesült Államok űrkutatási és űrhajózási hivatala (NASA) nem önerőből, hanem Elon Musk magánvállalkozásával közösen indította volna asztronautáit az űrbe.

Itt még mindenki reménykedett: a SpaceX Crew Dragon az indítóállásonForrás: NASA

A SpaceX Crew Dragon űrhajój fedélzetén Robert Behnken és Douglas Hurley veterán asztronauták várták az indítást. Az eseményen megjelent Donald Trump amerikai elnök és a first lady, valamint Mike Pence alelnök és a felesége is.A NASA és az SpaceX vállalt közös projektje a Nemzetközi Űrállomásra vitte volna a két amerikai asztronautát, Robert Behnken és Douglas Hurley űrhajóisokat.

A SpaceX Crew Dragon fedélzete astronauts Bob Behnken (szembe) és Doug Hurley asztronautákkal, a faloridai Kennedy Űrközpont 39A kilövőállásánForrás: AFP/-

Az indítási kísérletet  a NASA Kennedy Űrközpontjában a 39A indítókomplexum környékét is érintő a kedvezőtlen időjárási viszonyok miatt halasztották el . A SpaceX és a NASA technikusai megkezdték a hajtóanyag eltávolítását a Falcon 9  hordozórakétából.