Törölték a Space X és a NASA közös űrhajójának fellövését

Cape Canaveral, 2020. május 27.
A SpaceX amerikai űrkutatási magánvállalat által közreadott, videofelvételről készített képen a társaság Crew Dragon személyszállító űrhajója egy Falcon 9-es hordozórakétával összekapcsolva a Cape Canaveral-i Kennedy Űrközp
Cape Canaveral, 2020. május 27. A SpaceX amerikai űrkutatási magánvállalat által közreadott, videofelvételről készített képen a társaság Crew Dragon személyszállító űrhajója egy Falcon 9-es hordozórakétával összekapcsolva a Cape Canaveral-i Kennedy Űrközpont kilövőállásán 2020. május 27-én. Ezen a napon indul útnak két amerikai űrhajós a Föld körül keringő Nemzetközi Űrállomásra a Crew Dragon fedélzetén. Csaknem tíz év múltán most először szállít amerikai űrhajó amerikai asztronautákat a világűrbe, és a NASA először veszi igénybe egy magánvállalat űrjárművét. MTI/AP/SpaceX
Vágólapra másolva!
Elmaradt a Space X és a NASA közös űrrepülése, a magyar idő szerint 22.32-re tervezett fellövést törölték. A tervezett start előtt vihar közelítette meg Floridát, ezért kellett elhalasztani a repülést. Cikkünk frissül.
Vágólapra másolva!

Megvan a szombati indítási kísérlet új időpontja

A NASA illetékesei bejelentették, hogy a magyar idő szerint ma késő estére tervezett, ám a floridai Kennedy Űrközpont környékét érintő viharos idő, illetve tornádóveszély miatt a SpaceX Crew Dragon félbeszakított indítását, május 30-án, helyi idő szerint 15 óra 22 perckor kísérlik meg ismét.

A SpaceX Crew Dragon kabinja a 39A indítóálláson Forrás: AFP/-

A Nemzetközi Űrállomásra tartó űrhajó a 39A jelű indítóállásban várakozik a szombati startra. Az üzemanyag kiürítése után a két asztronauta, Robert Behnken és Douglas Hurley elhagyják a kabint.

Félbeszakították és szombatra halasztották a SpaceX Crew Dragon startját

A ma magyar idő szerint este 22 óra 32 percre tervezett startot, illetve az űrutazást a Florida partjai közelében ért

trópusi vihar és a tornádóriadó miatt szombatra halasztották.

Az Egyesült Államok űrkutatási és űrhajózási hivatala (NASA) nem önerőből, hanem Elon Musk magánvállalkozásával közösen indította volna asztronautáit az űrbe.

Itt még mindenki reménykedett: a SpaceX Crew Dragon az indítóálláson Forrás: NASA

A SpaceX Crew Dragon űrhajój fedélzetén Robert Behnken és Douglas Hurley veterán asztronauták várták az indítást. Az eseményen megjelent Donald Trump amerikai elnök és a first lady, valamint Mike Pence alelnök és a felesége is.A NASA és az SpaceX vállalt közös projektje a Nemzetközi Űrállomásra vitte volna a két amerikai asztronautát, Robert Behnken és Douglas Hurley űrhajóisokat.

A SpaceX Crew Dragon fedélzete astronauts Bob Behnken (szembe) és Doug Hurley asztronautákkal, a faloridai Kennedy Űrközpont 39A kilövőállásán Forrás: AFP/-

Az indítási kísérletet a NASA Kennedy Űrközpontjában a 39A indítókomplexum környékét is érintő a kedvezőtlen időjárási viszonyok miatt halasztották el . A SpaceX és a NASA technikusai megkezdték a hajtóanyag eltávolítását a Falcon 9 hordozórakétából.