Egy ókori római villa mozaikpadlóját tárták fel egy olaszországi szőlőbirtokon.

Több évtizednyi eredménytelen keresés után sikerült megtalálni néhány méterrel a föld alatt a villa egy részét - közölte a Verona közelében lévő Negrar di Valpolicella községe. Kutatók több mint egy évszázada találták meg a római kori villa létére utaló első bizonyítékokat.A területen további fúrásokat végeznek, hogy megállapítsák az ókori épület méreteit. 

A mozaikot néhány méterrel egy szőlő sor alatt találták egy héttel a koronavírus miatt zárlatot követő munka újrakezdése során.Forrás: https://www.theguardian.com/world/2020/may/27/ancient-roman-mosaic-floor-discovered-verona-italy#img-1

A műemlékvédelmi hatóságok a tulajdonossal közösen dolgoznak azon, hogyan és miként tegyék elérhetővé és megközelíthetővé ezt a régészeti kincset. Az ásatást végző Padániai Régészeti Társaság (SAP) által közzétett fotókon geometriai ábrák láthatók a keskeny, több méter mély árkokban fekvő, jó állapotban fennmaradt mozaikon.
A szakértőknek "jelentős forrásokra" lesz szükségük a munka befejezéséhez, a helyi hatóságok pedig ígéretet tettek arra, hogy minden szükséges segítséget megadnak az ásatások folytatásához.

(Forrás: MTI)