A valaha felfedezett legtöbb új ragadozó szivacsfajt azonosították ausztrál és német tengerkutatók Ausztrália keleti partjainál.

A Queenslandi Múzeum szerdai közlése szerint a kutatók legkevesebb 17 új szivacsfajt azonosítottak egy 2017-es tudományos expedíció nyomán.

Az óceánfenékhez rögzült állatok többségét 2-4 ezer méteres mélységben fedezték fel. 

Ausztráliában korábban mindössze három ragadozó szivacsfajt ismertek.
A múzeum szakemberei a müncheni Lajos-Miksa Egyetem kutatóival együttműködve térképezték fel Ausztrália keleti partvidékét, Queensland északi részétől Tasmaniáig. Eredményeikről a Zootaxa című tudományos folyóiratban számoltak be.

Chondrocladia (Chondrocladia) zygainadentonis az egyik újonnan felfedezett ragadozó szivacs.Forrás: https://schmidtocean.org/cruise-log-post/searching-for-carnivorous-sponges/#images-1

Merrick Ekins, a múzeum munkatársa szerint a szivacsok hagyományosan szűrögető állatok, a vízben előforduló bomló, korhadó anyagokkal táplálkoznak, ám ezek az óceán mélyén élő fajok olyan ragadozókká fejlődtek, amelyek közvetlenül elejtik és elfogyasztják a zsákmányt.
"Azt mondanám, hogy ez a legnagyobb számú ragadozó szivacsfaj, amelyet ilyen expedíció keretében valaha felfedeztek a világon" - tette hozzá a szakember.

(Forrás: MTI)