Több mint 12 ezer kilométert repült egy kakukk

Kakukk (illusztráció)
Vágólapra másolva!
Több mint 12 ezer kilométert tett meg egy kakukk hazafelé, Afrika déli vidékéről mongóliai költőhelyére tartó vándorlása alatt.
Vágólapra másolva!

A kutatók műholdas nyomkövetővel kísérték végig az útján, amely az egyik leghosszabb, amit szárazföldi madár valaha megtett. A kakukk óceánokon, szélviharokon és 16 országon repült át, a tudósok szerint gigantikus utat tett meg.

A madár, amely nevét az Onon mongol folyóról kapta, március 20-án indult el zambiai telelőhelyéről. Tavaly nyáron mongol tudósok a brit madártani szövetséggel (BTO) együttműködve öt kakukkot láttak el műholdas nyomkövetővel a Mongolia Cuckoo Project keretében, hogy hosszú vándorlásukat megfigyelhessék. Onon volt a megjelölt madarak egyike.

Kakukk (illusztráció) Forrás: Biosphoto via AFP/Steen Drozd Lund

A kakukk több ezer kilométert tett meg az Indiai-óceán fölött leszállás nélkül, átlagosan óránként 60 kilométeres sebességgel, átrepülve Kenya, Szaúd-Arábia és Bangladesh fölött.

Ő volt az öt madár közül az egyetlen, amelyiknek hazaútját sikerült végig követni, a többiek valószínűleg elpusztultak a kimerültségtől, vagy ragadozók zsákmányává váltak.

A közösségi médiában sokan követték lelkesen Onon vándorlását és kitörő örömmel üdvözölték érkezését Mongóliába.

(BBC/MTI)