Algoritmus gyorsíthatja fel a vízibalesetet szenvedők mentését

2020.05.27. 20:42

Matematikusok által kifejlesztett algoritmus gyorsíthatja fel a vízibalesetet szenvedők mentését a tengereken. Az új módszer segítségével megjósolható, merre sodródnak a vízfelszínen a tárgyak és az emberek - közölte a Zürichi Műszaki Egyetem (ETH).

Évente több százan lelik halálukat a nyílt tengeren repülőgép- és hajóbalesetek következtében. A vízimentőknek kevés az idejük: annak valószínűsége, hogy egy személyt élve találjanak meg a vízben, hat óra után jelentősen csökken.
Az árapály és a változó időjárás mellett az instabil parti áramlatok is megnehezítik a mentőakciókat.
Az ETH tudósa, George Haller vezette nemzetközi kutatócsoport olyan algoritmust fejlesztett ki, amely képes megjósolni, merre sodródnak az emberek és a tárgyak.

A dagályon és a kihívást jelentő időjárási körülményeken túl, a bizonytalan parti áramlatok gyakran teszik a kutatási és mentési műveleteket rendkívül nehézzé.Forrás: https://ethz.ch/en/news-and-events/eth-news/news/2020/05/pr-search-and-rescue.html

A mai mentőakciók során tengerdinamikai és időjárás-előrejelzési modellek segítségével állapítják meg a sodródó objektum által megtett utat, ezek a becslések azonban a gyorsan változó part menti vizekben gyakran pontatlanok. Matematikai számítások segítségével a kutatók felfedezték, hogy a tenger felszínén lebegő tárgyak bizonyos görbületű vonalakon gyűlnek össze. Ezek szabad szemmel nem láthatók, a tengerfelszín áramlási adataiból alkotott új algoritmussal azonban meghatározhatók, és a mentőegységek útvonalának gyorsabb és precízebb tervezését teszik lehetővé.

Az óceán felszínén sodródó emberek gyakran speciális görbék mentén gyűlnek össze.Forrás:https://ethz.ch/en/news-and-events/eth-news/news/2020/05/pr-search-and-rescue.html

Az Egyesült Államok keleti partvidékének északi részén, Martha's Vineyard közelében a partiőrséggel együttműködve tesztelték az algoritmust és megfigyelték, hogyan gyűlnek össze a kihelyezett bóják és tesztbábuk az előre kiszámított vonalak mentén.
A módszer például az olajfoltok elterjedésének kiszámításában is segítséget nyújthat - közölte az ETH.

(Forrás: MTI)