Gigantikus méretű ebihalat találtak egy arizonai tóban

ökörbéka ebihal
A biológusok szerint az ebihal szokatlan mérete egy hormonprobléma eredménye
Vágólapra másolva!
Góliát, az óriási ebihal nagyobb, mint egy doboz üdítő, és sokáig folyamatosan növekett. A nagyméretű állatot a biológusok Arizona délkeleti részén, egy sekély tóban fedezték fel, miközben az invazív ökörbéka ivadékokat távolították el onnan.
Vágólapra másolva!

Miközben az önkéntesek átkutatták a nagyrészt kiszáradt tavacskát, egy túlméretes ökörbéka (Lithobates catesbeianus) ebihalra bukkantak. Az állatot megvizsgáló kutatók a ráncos kétéltűt látva először azt gondolták, hogy talán egy halról van szó, de gyorsan rájöttek, hogy tévedtek. A különös felfedezést Earyn McGee herpetológus, az arizonai egyetemi doktorandusz hallgatója és Southwestern Research Station (SWRS) tudósa tette közzé egy blogbejegyzésben.

A biológusok az ebihalat találóan Góliátnak nevezték el, és az élőlény fotója azóta bejárta az világhálót, tucatnyi kommentet gyűjtve.

– írta McGee a posztjában.

Góliát jóval méretesebb, mint egy üdítős doboz Forrás: Earyn McGee/SWRS/The Frog Conservation Project

A SWRS kutatói azt gyanítják, hogy valószínűleg ez az egyensúlyhiány akadályozta meg azt, hogy a „szegény Góliát kifejlett békává váljon", és jelenleg is vizsgálják, hogy mi okozhatta a szokatlan állapotát.

– magyarázta McGee a LiveScience online tudományos portálnak. – Egy fejlődő ebihal esetében azonban a nagyobb nem feltétlenül jobb: az állat méretének hátránya, hogy a légzési és keringési rendszere nem fejlődik rendesen.

A biológusok szerint az ebihal szokatlan mérete egy hormonprobléma eredménye Forrás: Earyn McGee/SWRS/The Frog Conservation Project

Egy amerikai ökörbéka testhossza általában 9-20 centiméter, és testtömege elérheti az 500-800 grammot is; a testhosszánál akár kilencszer nagyobb távolságra is képes elugrani.

A SWRS kutatói Góliátot az állomásukra vitték ahol egy tartályba helyezték, hogy közelebbről is megvizsgálják a növekedési sebességét, a táplálkozási szokásait és a viselkedésére vonatkozó adatokat.

Az óriás ebihal azonban egy év múlva elpusztult.