Halálos vírus fenyegeti a nyulakat Észak-Amerikában

2020.05.28. 14:43

Több ezer házi és vadon élő nyúl pusztult el eddig Észak-Amerikában egy vírus miatt. A kórokozó halálos, vérzéses betegséget okoz a nyúlalakúakban (Lagomorpha).

A vírus 2020 márciusában jelent meg először Új-Mexikóban, azóta pedig további öt állam területén mutatták ki. Egy RHD nevű betegséget okoz az állatokban (Rabbit Haemorrhagic Disease, magyarul Nyulak Vérzéses Betegsége), tünetei némileg emlékeztetnek az Eboláéra: a nyulak füléből és szájából vér kezd ömleni, majd elhullanak. 

A vírus nem csak a nyulakra, de a közeli rokonfajokra is veszélyes, emberre azonban teljesen ártalmatlan. Ennek ellenére hatalmas károkat tud okozni; ha a járvány kontrollálatlan marad, a zsákmányállatok elpusztulásával komplett táplálékláncok omolhatnak össze. Ezért mindenkinek érdeke a védekezés.

A nyulak vérzéses betegségét okozó vírus, az RHDV burka (kapszidja)Forrás: Wikimedia Commons

El kell égetni a tetemeket

Habár vérzéses betegséget már 2018-ban is diagnosztizáltak az USA-ban, a kór akkor nem terjedt át a vadon élő nyúlpopulációkra. A kórokozó rendkívül virulens, nem csak a beteg állatokkal, de fertőzött élelemmel is tud terjedni. Jól tűri a hideget és a szárazságot. A szakértők azt tanácsolják a gazdáknak, ha elhullott kedvenceik arcán vért látnak, a tetemeket mindenképpen hamvasszák el, és a maradványokat ássák el legalább három láb mélyre. 

Egyelőre nem világos, miként hurcolták be a vírust az Egyesült Államok területére, valószínűleg Európából hozott házinyulakkal érkezett a kontinensre. Az eredeti vírustörzset (1-es típus) 1984-ben azonosították Kínában.

RHD-s nyúl tetemeForrás: Wikimedia Commons

Van védőoltás, de a vadon élő nyulakon ez nem segít

Az RHD ellen szerencsére létezik védőoltás Európában, ám mivel a vírus Amerikában még nem okozott komolyabb járványt, így ott nem halmoztak fel nagyobb készleteket. Az USA Mezőgazdasági Minisztériuma már megkezdte a vakcinák beszerzését.

Az oltás a házinyulakat ugyan megvédi, de kétséges, hogy a vadon élő populációknál mennyire tudják sikerrel alkalmazni. A befogás és a beavatkozás okozta stressz végzetes lehet az állatokra nézve" - nyilatkozta Joana Abrantes virológus a Science magazinnak. 

Portugál kutatók már dolgoznak olyan vakcinán, amit táplálékkal keverve adhatnának a vadnyulaknak, ennek kifejlesztése azonban legalább 3 évet vesz igénybe.

Forrás: Biosphoto via AFP/Emile Barbelette

A legvalószínűbb forgatókönyv most az, hogy a vírus nagy pusztítást fog véghezvinni a vadon élő nyúlpopulációk körében, de megmaradnak azok az egyedek, amik immúnisak a betegségre. A nyulak egyedszámának drasztikus csökkenése a rájuk vadászó ragadozókat (pl. szirti sasokat, rókákat) is érzékenyen érintheti, táplálék híján több faj az eddigieknél is nehezebb helyzetbe kerülhet.

(Smithsonian Magazine)