Meglepő állatok költöztek a fehér gólyák fészkébe

2020.05.31. 15:04

Az idei év madara, az erdei fülesbagoly igen különös szokást vett fel. Hazánk egyik leggyakoribb bagolyfaja ugyanis nem épít fészket, hanem tojásait más madarak például ragadozók, varjak, szarkák, gémek elhagyott fészkeibe rakja. A Duna-Dráva Nemzeti Park tájékoztatása szerint néha meghökkentő helyeken telepszik meg; többször megfigyelték költésüket fehér gólya fészekben.

Leggyakoribb hazai bagolyfajunk a közepes méretű erdei fülesbagoly, ám a múlt század első felében a varjak vadászata során sok fészekaljat kilőttek. Egy-egy fenyőn nem ritkán több tucat egyed is nappalozik, majd sötétedéskor vadászatra indulnak. Az erdei fülesbagoly hazai állománya stabil, de a varjútelepek növelésével növelhető az erdei fülesbagoly állomány is.
Ezek a madarak előszeretettel foglalják el költőhelyül más madarak a varjak fészkeit – mondta Gregorits János, a Duna-Dráva Nemzeti Park munkatársa a szervezet hozzánk eljuttatott tájékoztatójában. – Szarkák, vetési és dolmányos varjak fészkeit költ, de ragadozó madarak gallyfészkében is előfordul, hogy megtelepszik, kivételesen pedig a talajon is költhet.

Erdei fülesbagolya fiókaForrás: Wikimedia Commons/RlL3Y

Hozzátette: néha meghökkentő helyeken telepszik meg; többször megfigyelték költésüket fehér gólya fészekben. A nemzeti park adatai szerint Kölked Baranya megye fehér gólyák által legnagyobb egyedszámban lakott települése; az idei évben huszonkettő pár fészkel itt. Jó néhány korábban lakott, most nem foglalt fészkük is van, amelyekből kettőt foglaltak el erdei fülesbaglyok. Gregorits János azt is elmondta, hogy az egyik villanyoszlopra épített fészek a legforgalmasabb utcán található, alatta autók járnak nagy zajjal, emberek állnak meg beszélgetni.

Mindez azonban nem zavarja a baglyokat, sőt a szomszéd villanyoszlopon lakó gólyákkal is jól megvannak. A fészekben jelenleg hat bagolyfióka nevelkedik, de hamarosan ők is kirepülnek.