Megváltozott a híres brit időjárás? Érdekes rekord dőlt meg

Az UV-sugárzás szemkárosító hatásai napsütés
Vágólapra másolva!
Az idei május volt a legnaposabb hónap az Egyesült Királyságban az 1929-ben megkezdett mérések óta - jelentette be hétfőn a brit meteorológiai szolgálat (Met Office).
Vágólapra másolva!

Met Office közlése szerint idén májusban a napos órák száma elérte a 266-ot, ami egy órával több az 1957 júniusában mért korábbi rekordnál. A mutatók szerint továbbá az idei volt az eddig mért legszárazabb május Angliában - mindössze a havi átlagcsapadék 17 százalékát mérték -, és a második legszárazabb Walesben. A havi esőzések mértékét 1862 óta követik nyomon.

A meteorológiai szolgálat szerint az idei volt az eddig mért legnaposabb tavasz az Egyesült Királyságban:

626 napsütéses órát mértek, ami jócskán meghaladta a korábbi, 1948-ban született 555 órás rekordot.

"A tavaszi napsütésre vonatkozó adatok még a nyári hónapokban is szokatlannak számítanának, és csupán három olyan nyár van, amely a napos órák tekintetében túlszárnyalná a 2020-as tavaszt" - jegyezte meg egy közleményben Mark McCarthy, a Met Office országos klímainformációs központjának vezetője.

A szakember szerint a száraz és napos időjárás elsődlegesen a hosszú időn át tartó magas légnyomással áll összefüggésben.

Ez gátolta a felhőképződést és az esőzést az Egyesült Királyság területe felett, lehetővé téve, hogy rengeteg napsütés érje a felszínt.

A német szövetségi meteorológiai szolgálat (DWD) múlt pénteki közlése szerint Németország is az - 1951 óta mért - egyik legnaposabb tavaszán van túl. A csaknem kétezer mérőállomás adatainak előzetes kiértékelése szerint március és május között a napos órák száma elérte a 705-öt - ez naponta átlagosan 8 napsütéses órát jelent -, ami jelentősen meghaladja a tavaszi időszakra jellemző 467 órás átlagot.

A DWD szerint továbbá az idei volt az 1881 óta mért hat legszárazabb tavasz egyike Németországban.

(MTI/Reuters/AP/Hszinhua)