Egy évezredekkel ezelőtt erőszakos halált halt, közép-ázsiai származású nőnek a mai Törökország területén feltárt csontjai segíthetik a kutatókat az ókori népességmozgások tanulmányozásában.

Hátborzongató gyilkosság antropológiai különlegességekkel

Az asszony maradványaira a mai Dél-Törökország területén fekvő ókori romváros, Alalah egy kútjának mélyén találtak rá. Csontjai olyan emberek maradványai közé tartoznak, akik egy virágzó civilizációban, a mai Törökországot és Iránt is felölelő régióban éltek a 7500-3000 évvel ezelőtti időszakban.

Ásatás Alalah, a Törökország déli vidékén fekvő ókori romváros területénForrás: Platin Dergisi/Meral Erdoğan

A DNS-elemzés kimutatta, hogy a nő

valahonnan Közép-Ázsiából származott, talán 3200 kilométerre vagy még messzebbre attól a helytől, ahol a csontjait megtalálták.

A kutatók szerint az asszony nagyjából 40-45 évesen halt meg, feltehetőleg az i.e. 1625-1511 közötti időszakban. Maradványain számos sérülés nyomai láthatóak.

Távolról érkezhetett a genetikailag is idegen nő

"Nem tudni hogyan és miért érkezett a nő - vagy mindkét szülője - Közép-Ázsiából Alalahba" - mondta Philipp Stockhammer, a müncheni Lajos-Miksa Egyetem régésze, aki a Cell című folyóiratban publikált tanulmány egyik társszerzője volt.

Alalah területén régóta folynak ásatások. A város az ókorban az akkád civilizáció egyik fontos települése voltForrás: Platin Dergesi/Meral Erdoğan

"Kereskedők? Rabszolgák? Házasság? Amit eddig tudunk az az, hogy ez a nő genetikailag nem idevalósi, vagyis nem egy kultúrák közötti frigy gyümölcse. Ez pedig azt jelenti, hogy ez a nő egyedül vagy egy kis család közösen tette meg ezt a hosszú utat" - jegyezte meg a szakember.

Stockhammer szerint a nőt megölték, majd a testét egy kútba dobták.

A gyilkosság okát illetően csak találgatni tudnak a szakemberek: lehet, hogy nemi erőszak, az idegenekkel szembeni gyűlölet vagy rablás áldozata lett.

(Forrás: MTI/Reuters)