Felgyorsult a szárazföldön élő gerincesek kihalása

szumátrai orrszarvú
A szumátrai orrszarvú a kihalás szélére került, alig száz példányuk élhet még a vadonban
Vágólapra másolva!
A vadállat-kereskedelem és más emberi tevékenységek hatásai felgyorsították a szárazföldi gerincesek kipusztulásának folyamatát: több száz faj már kihalt és jóval több áll a kihalás szélén - állapította meg a Stanford Egyetem tudósai vezette kutatócsoport legújabb tanulmányában.
Vágólapra másolva!

Két évtizeden belül félezer gerinces faj fog eltűnni

Az amerikai tudományos akadémia folyóiratában (PNAS) bemutatott kutatásban a Természetvédelmi Világszövetség (IUCN) vörös listáján szereplő és a Birdlife International szervezet által 29 400 szárazföldi gerinces fajról összegyűjtött adatokat elemezve kimutatták,

hogy 515 szárazföldi állatfaj áll a kihalás szélén áll, és valószínűleg kipusztul 20 éven belül,

azaz annyi, amennyi kipusztult a teljes múlt században.

Egy a több mint félezer veszélyeztetett szárazföldi gereinces faj közül: a hegyi gorilla (Gorilla beringei beringei) Forrás: https://www.worldwildlife.org/photos/mountain-gorilla-and-baby

Ennek az 515 fajnak fele esetében kevesebb mint 250 az egyedszáma. Az állatok többsége a trópusokon és szubtrópusokon élő emlős, madár, hüllő valamint kétéltű.

A kihalás újabb kihalásokat szül

A kihalás szélén álló - kevesebb mint ezer egyeddel rendelkező - szárazföldi gerincesek között van a szumátrai orrszarvú, a Clarión ökörszem, a galápagosi óriásteknős Espanola-szigetén élő alfaja és a harlekin béka. 77 faj esetében álltak rendelkezésre történelmi adatok, és a kutatók kimutatták, hogy e fajok populációinak 94 százaléka már eltűnt.

A szumátrai orrszarvú a kihalás szélére került, alig száz példányuk élhet még a vadonban Forrás: AFP/Petra Kretschmar

388 szárazföldi gerinces faj populációi ötezer egyednél kevesebbet számlálnak,

és 84 százalékuk ugyanabban a térségben él,

mint az ezer egyedszámnál kisebb fajok, ami dominóhatást indíthat el - figyelmeztettek a kutatók.

A Galápagos-szigetek többek között az óriásteknősökről híresek Forrás: Galapagos Conservancy

"A kihalás kihalást szül" - írták a tanulmány szerzői, akik ezért azt szorgalmazzák, hogy valamennyi ötezer egyedszámúnál kisebb fajt sorolják a súlyosan veszélyeztetett fajok közé az IUCN vörös listáján.

Globális szintű megállapodásra van szükség

"Amit a jelenlegi kihalási válság megelőzéséért a következő két évtizedben teszünk, az fajok millióinak sorsát fogja meghatározni" - hangsúlyozta Gerardo Ceballos, a tanulmány társszerzője, a Mexikói Nemzeti Autonóm Egyetem Ökológiai Intézetének kutatója.

Orvvadászat áldazatául esett elefánt a Virunga Nemzeti Parkban,a Kongói Demokratikus Köztársaságban Forrás: AFP/Virunga Nemzeti Park

A kutatók kezdeményezték,

hogy a fajok védelmére szülessen globális megállapodás a vadállatok kereskedelmének tilalmáról.

"Rajtunk múlik, hogy eldöntsük, milyen világot akarunk hagyni a következő nemzedékekre - egy fenntarthatót vagy egy kietlent, ahol az általunk létrehozott civilizáció széthullik, és nem tovább épül a múlt sikereire alapozva" - mondta Peter Raven, a tanulmány társszerzője.

(Forrás: MTI)