A kutyák kiképzés nélkül is megmentenék az embereket

bernáthegyi
Vágólapra másolva!
Az ember és a kutya harmonikus kapcsolatára számos példa létezik, de a viszonyunk négylábú társainkkal ennél jóval komplexebb. Gondoljunk csak a bernáthegyi mentőkutyákra vagy épp a regényhős Lassie-re, aki több száz kilométeren át tért haza a gazdájához. A kutatók most ezt a különleges kötődést vizsgálták, arra fókuszálva, hogy a kutyák hogyan és miért szeretnék mindenáron megmenteni a gazdájukat és más embereket.
Vágólapra másolva!

Meg akarják menteni a gazdájukat

A kutatók gondosan előkészített kísérletek sorozatát végezték el annak megfigyelése érdekében, hogy egyértelmű képet kapjanak arról, hogy a kutyák úgymond „megmentési szándékkal" cselekednek-e, esetleg élelmet szeretnének szerezni, vagy egyszerűen csak szorosabb kapcsolatba akarnak kerülni a gazdájukkal.

A bernáthegyit kifejezetten mentőkutyának képezték ki Forrás: Imgur

A szakemberek összesen hatvan, kedvtelésből tartott négylábút vontak be a kísérletükbe:

a tulajdonosaikat beültették egy nagy dobozba, amelyre egy könnyen nyitható ajtót is szereltek. A gazdikat arra kérték, hogy hangjelzésekkel kérjenek segítséget a házikedvencüktől.

– mondta Joshua Van Bourg, az Arizonai Állami Egyetem pszichológusa a ScienceAlert online tudományos portálnak. – Ennek a ténye igen lenyűgöző, hiszen ebből arra következtethetünk, hogy a legtöbb kutya egyszerűen meg akarja menteni a tulajdonosát, még akkor is, ha nem tudja, hogy hogyan.

Amikor a tudósok csak finomságokat dobtak ugyanabba a dobozba, akkor a hatvan kutya közül csak tizenkilenc kereste a módját, hogy ilyen úton jusson táplálékhoz.

Az együttműködés erős motivációval bír

A pszichológusok más módon is vizsgálták a kutyák motivációját: egy másik kísérletben a gazdákat újra arra kérték, hogy üljenek be a dobozba, de ezúttal egy hangot sem szóltak, csak egy magazint olvastak.

A Pest Megyei Kutató-Mentő Szolgálat nyolcéves Drazsé nevű labradora Budapesten Forrás: MTI/Máthé Zoltán

– mutatott rá Van Bourg. – A csendes megmentésre váró tulajdonosoknál a hatvan közül csak tizenhat eb nyitotta ki az ajtót.

A PLOS One tudományos lapban publikált tanulmány szerint ez azt jelenti, hogy

bár a kutyák számára a tulajdonosukkal való együttműködés mindig erős motivációval bír, ám ez annál erősebb, a gazda minél inkább kifejezésre juttatja.

Hozzátették: úgy tűnik, hogy egyfajta „érzelmi fertőzésről" beszélhetünk, ahol az érzelmek a gazdától indulnak a kutya irányába.

A kutya a végletekig ragaszkodik a gazdájához Forrás: Pinterest

– magyarázta Clive Wynne, az Arizonai Állami Egyetem pszichológusa. – A legtöbb kutya anélkül próbálja megmenteni a bajba jutott embereket, hogy erre kiképezték volna. Ez a cselekvés ösztönös lehet.

Ahhoz azonban további kísérletekre van szükség, hogy jobban megértsük, pontosan mi történik ilyenkor és mi állhat a mentőimpulzus hátterében.