Két kihalt főemlősfajt fedeztek fel Etiópiában

2020.06.04. 16:49

Két kihalt főemlősfajt fedeztek fel az etiópiai Gona és Middle Awash régészeti lelőhelyeken a spanyolországi humán evolúció nemzeti kutatóközpont (CENIEH) szakemberei.

A cerkóffélék családjába tartozó Pliopapio alemui és Kuseracolobus aramisi fajok 4,8-4,3 millió évvel ezelőtt éltek - olvasható a PhysOrg tudományos-ismeretterjesztő hírportálon.
A kutatók a két faj egyedeitől származó alsó és felső állkapcsokat, valamint csontvázmaradványokat azonosítottak a fosszíliák között. 

A Kuseracolobus aramisi felső állcsontja (maxillae) Gonaból.Forrás: https://phys.org/news/2020-06-extinct-primate-species-ethiopia-site.html

A Journal of Human Evolution című folyóiratban publikált tanulmány szerint a vizsgált üledékekben továbbá egy kihalt Hominin faj, az Ardipithecus ramidus maradványait is feltárták. Ezt az emberfélét még az 1990-es években fedezték fel a nagyrészt Etiópiához tartozó Afar-medencebeli Middle Awash régészeti területen, Gonától délre.

A vörösfülű cerkófmajom (Cercopithecus erythrotis) csak néhány nyugat-afrikai városban található.Forrás: https://en.wikipedia.org/wiki/Red-eared_guenon#/media/File:Red-Eared_Guenon_at_CERCOPAN_sanctuary.JPG

A most feltárt fosszíliák nem csupán a majmok biológiai evolúciójára vonatkozóan szolgálnak fontos információkkal, hanem arról is, hogy milyen volt az az ősi környezet, amelyben az Ardipithecus ramidus élt 4,5 millió évvel ezelőtt.

A Kuseracolobus aramisi (mandibles) alsó állcsontja Gonaból.Forrás: https://phys.org/news/2020-06-extinct-primate-species-ethiopia-site.html

A tanulmány szerint ez a Hominin faj nyitottabb, fás területen élt a Gona térségben, míg a Middle Awash régióban zártabb erdős terület szolgált az élőhelyéül.

(Forrás: MTI)