Megfejtették Mária Antónia (Marie Antoinette) francia királyné titkos szerelmes leveleit: szeretőjének szóló írásainak megfeketedett részeit egy újfajta röntgenes módszerrel sikerült láthatóvá tenni.

A francia Nemzeti Levéltár (Archives nationales) projektjének célja nem az volt, hogy "szenzációs leleplezéseket" tegyenek.
Az intézmény közlése szerint

XVI. Lajos francia király felesége és a svéd Hans Axel von Fersen gróf közötti titkos levélváltás

elsősorban a forradalom éveiben megélt reményről, aggodalmakról, bizalomról és rémületről szól. Mivel a királyi család a forradalom éveiben jelentős nyomás alatt állt, a cenzorok egész bekezdéseket kisatíroztak a levelekből. Elképzelhető, hogy maga von Fersen is olvashatatlanná igyekezett tenni a leveleit. 

Marie Antoinette gyermekeivelForrás: Wikimedia Commons

Mária Antónia még párizsi házi őrizetének ideje alatt kifejezte vonzalmát von Fersen iránt, aki viszonozta a szerelmet. "Először olvashatunk olyan írást von Fersen tollából, amely nem kétértelmű mondatokkal írja le a királyné iránti, eddig gondosan titkolt érzelmeit" - közölte a Nemzeti Levéltár, amely 1982 óta Mária Antónia 25 és von Fersen 29 levelét őrzi gyűjteményében, ezek nagy részét már korábban sikerült megfejteni.Mária Antóniát 1793-ban fejezték le, néhány hónappal férje után. Az osztrák születésű királynét árulással vádolták és szemére vetették kicsapongó életmódját is.

(Forrás: MTI)