A Pécsi Tudományegyetem Szentágothai János Kutatóközpont Virológiai Kutatócsoportja, valamint az osztrák biotechnológiai cég, a CEBINA GmbH közös COVID-19 vakcinafejlesztési projektbe kezd, melyhez mind az osztrák, mind pedig a hazai kutatócsoportnak rendelkezésre áll a megfelelő támogatás. Ezt jelentette be csütörtökön Prof. Dr. Jakab Ferenc pécsi virológus, a Koronavírus Kutatási Akciócsoport vezetője.

Többek között az ilyen és ehhez hasonló nagy volumenű, nemzetközi láthatóságú kutatási projektek finanszírozására ad lehetőséget a múlt héten bejelentett Nemzeti Virológiai Laboratórium program is, amelynek helyszíne a Pécsi Tudományegyetem (PTE) kutatóközpontja, vezetője pedig Jakab Ferenc professzor. 
A komoly vakcinafejlesztési projektek általában kollaborációkban valósulnak meg, így a kutatóhelyek közti harmonikus működés elengedhetetlen – hangsúlyozta az országos Koronavírus Kutatási Akciócsoport vezetője az Origónak eljuttatott közleményben. – A két intézet eddig is szoros együttműködésben dolgozott, aminek eredményeként már ígéretes hatóanyagtesztek is készültek.

Osztrák-magyar közös vakcinafejlesztés indulForrás: Wikimedia Commons/https://www.vperemen.com

Hozzátette: ezek szintén jelentős előrelépést eredményezhetnek a COVID-19 által érintett betegek kezelésében a jövőben, valamint a SARS-CoV-2 fertőzések esetleges gyógyszeres megelőzésében. 

Az osztrák CEBINA csapata arra törekszik, hogy védőoltások kutatásában és fejlesztésében nyert évtizedes tapasztalatait alkalmazza erre a globális problémára is a koronavírus oltóanyagprojektük révén. 
A most klinikai kipróbálás stádiumában lévő vakcináktól eltérően mi hagyományosabb vakcinatechnológiát alkalmazunk, amely biztonságos és megfizethető a tömeges oltáshoz – mondta el Dr. Nagy Eszter, a CEBINA vezérigazgatója és alapítója. – Alegység vakcinánk olyan vakcina antigénekre épül, amelyek várhatóan védő immunitást indukálnak a jelenlegi és a jövőbeli koronavírus-járványok során."

Jakab Ferenc professzor, az Országos Koronavírus-kutatócsoport vezetője soha nem látott országos és nemzetközi összefogásról beszéltForrás: Szentágothai János Kutatóközpont Virológiai Kutatócsoport/Lanszki Zsófia

A konzorcium olyan modern, harmadik generációs koronavírus-oltást dolgoz ki, amely alapvetően különbözik a jelenlegi fejlesztési megközelítésektől. 

A rekombináns fehérjealapú vakcina első fázisú preklinikai tesztelése akár már 2021-ben elvégezhető lehet, majd ezt követően a prototípus gyártása is megkezdődhet.