Vágólapra másolva!
Chip technológiát alkalmaznak a Pécsi Tudományegytemen (PTE) a mesterséges megtermékenyítés sikerességének növelése érdekében. A kétéves projekt egyik kézzel fogható fejlesztési eredménye egy úgynevezett TRL-5 fejlesztési szinten lévő chip-diagnosztikai berendezés prototípusa, amelynek a hasznosításáról már folynak a tárgyalások.
Vágólapra másolva!

Jelentősen javíthatja az elért eredményeket

A mesterséges megtermékenyítés eredményességét javító projekt elvárt kimenetele volt, hogy a Pécsi Tudományegyetem vizsgálatai gyakorlatban is használható, gazdasági vonzatokkal is rendelkező eredményeket szolgáltassanak: koncepciójában az alkalmazott kutatást célozta.

A projekt célja volt továbbá, hogy sikeresen hangolja össze az egyetemi kutatás, a klinikai gyakorlat, illetve a vállalati szféra piaci igényeinek területeit.

Szakmai, kutatási szempontból a végleges elvárás pedig az volt, hogy az eddig mesterséges megtermékenyítéssel elért eredményességet jelentősen javítsa.

Mesterséges megtermékenyítés: embrió viszgálat egy holland kórházban (illusztráció) Forrás: AFP/ANP

– tájékoztatta a Pécsi Tudományegyetem az Origót a program záró videokonferenciáján. – Ezen túl további hat folyamatban lévő szabadalmi eljárás sikeres lezárását várják többek között a tengerentúlon és Ausztráliában.

Új megközelítésű módszereket használnak

A szabadalmi eljárások közül kiemelkedik az úgynevezett TRL-5 fejlesztési szinten lévő chip-diagnosztikai berendezés prototípusa, amelynek a hasznosításáról már folynak a tárgyalások. A modern berendezés kifejlesztése a 77 Elektronika Kft, az Energiatudományi Kutatóintézet, a Semmelweis Egyetem és a Budapesti Műszaki és Gazdaságtudományi Egyetem közreműködésével valósult meg.

A mesterséges megtermékenyítés illusztrációja Forrás: Science Photo Library/VERONIKA ZAKHAROVA/SCIENCE PHOTO LIBRARY/Veronika Zakharova/Science Photo

– tájékoztatott a PTE. – Ez azt jelenti, hogy az emberi embriók nem válnak közvetlen vizsgálati módszerek alanyává, ugyanis a kutatások és diagnosztikus eljárások során kizárólag az embriót fejlődése első napjaiban körülvevő tenyésztőfolyadékot használták fel.

A kutatók kiemelték: ezt a tenyésztőfolyadékot a normál klinikai rutin során az embrió beültetését követően megsemmisítenék.

Molekuláris biológiai, genetikai, illetve fehérjediagnosztikai eszköztárral e folyadék felhasználásával

valósítanak meg a szakemberek legnagyobb eséllyel megtapadó embriók azonosítására alkalmas, a meglévő módszereket kiegészítő betegágy melletti gyorsteszteket.