Hihetetlen: páva és pulyka nevelte az elárvult gólyafiókát

gólyafióka
A természet csodája ez a kis gólyafióka
Vágólapra másolva!
Megrázó élettörténetet tett közzé közösségi oldalán a Hortobágyi Madárkórház. A természet csodája az a kis gólyafióka, amely alig néhány hét leforgása alatt kalandos életutat járt be. Miután a költés előtt elveszítette az egyik szülőjét, a gólyatojás először egy kotló páva, majd egy pulyka védő szárnyai alá került. 
Vágólapra másolva!

Új lakó érkezett néhány napja a Hortobágyi Madárpark és Madárkórház Alapítványhoz. Ahogy arról a szervezet közösségi oldalán beszámolt: „legújabb páciensük története meglehetősen szomorú, de egyben igen eseménydús is".

– írja az évente 800-1000 beteg vagy sérült madárról gondoskodó kórház. – A hím gólya áramütést szenvedett, és az életét vesztette; a költést azonban épp hogy csak elkezdték, a fészekben még az első tojáson ült a tojó.

A természet csodája ez a kis gólyafióka Forrás: MTI/EPA/DPA/Carsten Rehder

Ahogy arról a szakemberek tájékoztattak, a tojó egyedül nem tudta volna kikölteni a fiókát, így mentésre volt szükség.

– tájékoztatott Séllei Zoltán, a fióka megmentője a közzétett videoüzenetben. – Először egy keltetőben gondolkodtunk, ám egy helyi gazda felajánlotta, hogy a sikeres kelés reményében tegyük a tojást egy kotló páva alá.

A madár elfogadta a tojást, és sajátjaival együtt gondozta, ám két hét költés után egy kóbor kutya bement a gazdaságba és három pávát is megölt, közte a kotló „anyát".

Séllei Zoltán elmondása szerint „így történetünk főhőse, az akkor még tojáslakó gólyababa ismét elárvult".

A következő „mamája" egy pulyka lett, aki szintén elfogadta, és sikeresen kikeltette a picit. A gólyafióka ezután került Séllei Zoltánhoz, aki tovább nevelte, amíg meg nem erősödött. Elmondása alapján az állat életében az első öt nap kritikusnak bizonyult, mert a gólya nem volt hajlandó táplálkozni.

Most a hortobágyi Madárkórházban nevelkedik tovább, hogy fajtársait megismerve, teljes életet élve, közéjük beilleszkedve vonulhasson nyár végén Afrikába.