A hercegi pár, akik megihlették Rómeó és Júlia tragikus történetét

Bianca Capello de'Medici
Bianca Capello de'Medici portréja
Vágólapra másolva!
Különleges, gazdag, erőteljes és szenvedélyes élete volt a 16. században élt Bianca Cappello-nak. A szépségéről és intelligenciájáról híres, velencei patríciuscsaládból származó nő akarva-akaratlanul is az udvari intrikák központjába került. Legfőképp azzal hívta ki maga ellen a sorsot, hogy szerelembe esett a toszkán nagyherceggel, aki azonban hozzá hasonlóan már házas volt. Életük hamarosan elválaszthatatlanul összefonódott: Bianca és I. Ferenc nagyherceg története végül a sírig tartó szerelem szimbólumvá vált, és életük is ugyanazon a napon ért véget. Néhány történelmi forrás szerint a malária, az újabb kutatások szerint viszont arzénmérgezés okozta a halálukat.
Vágólapra másolva!

Megszökött az első szerelmével

Bianca az itáliai Velencében született 1548-ban, Bartolomeo Cappello és Pellegrina Morosini lányaként, mint az egyik leggazdagabb velencei patríciuscsalád sarja.

A lányra feltűnő szépsége miatt sokan felfigyeltek,

aki már egész fiatalon megtanulta kihasználni az ebből fakadó előnyöket.

A fiatal Bianca Cappello szépségét mindenki csodálta Forrás: Wikimedia Commons/Allori Alessandro

Tizenöt évesen menthetetlenül beszeretett egy jóképű firenzei tisztviselőbe. Pietro Bonaventuri és Bianca eleinte titokban találkozgattak, mert a szülők nem nézték jó szemmel a románcukat. A fiú ugyanis szegény sorból származott, és a lánynak egészen más jövőt szánt a családja.

A hajthatatlan szerelmesek 1563. november 28-án Firenzébe szöktek, ahol összeházasodtak.

A 15. század végén és a 16. század elején Firenze volt az itáliai reneszánsz egyik legjelentősebb központja Forrás: Wikimedia Commons

Egy év múlva lányuk született, aki a Virginia vagy más források szerint a Pellegrina nevet kapta. A befolyásos szülők mindent megtettek azért, hogy szeretett lányukat visszakapják:

tervük végrehajtásába bevonták a velencei kormányt is,

hogy tartóztassák le és vigyék vissza Biancát a szülői házba, de kudarcba fulladt minden törekvésük.

A fiatal lány szépségének és intelligenciájának köszönhetően addigra már komoly kapcsolatrendszerre tett szert. Ennek hála, Firenzében maradhatott.

A toszkán nagyherceg szeretője lett

Feltűnő szépségére I. Ferenc toszkán nagyherceg, Francesco de' Medici is felfigyelt A férfi azonban már házasságban élt a német-római császár legifjabb leányával, Habsburg Johanna főhercegnővel, akitől egy sokat betegeskedő fiú (Filippo) és hét leánygyereke született.

Francesco de’ Medici, azaz I. Ferenc toszkánai nagyherceg Forrás: Wikimedia Commons/Sofonisba Anguissola

Ennek ellenére elcsábította Biancát: csillogó ékszerekkel, pénzzel,és más tetszetős ajándékokkal halmozta el.

A velencei lány hamarosan a toszkán nagyherceg hivatalos szeretője lett, komoly vagyonnal és befolyással. Annak érdekében, hogy Bianca férje is szemet hunyjon a szeretői viszonyuk felett, I. Ferenc hivatalt ajánlott neki az udvarnál és más hölgyek vigaszát is biztosította számára.

Bianca Capello de'Medici portréja Forrás: Christie's/Alessandro Allori

A felszarvazott férj személye 1572-re azonban már olyannyira kínossá kezdett válni a szerelmesek számára, hogy végül a nyílt utcán meggyilkolták, amiben néhány történelmi forrás szerint Bianca és Francesco keze is benne lehetett.

Kapcsolatuk a következő hat évben leginkább a zárt ajtók mögött folytatódott

egészen addig, amíg a 31 éves Johanna nagyhercegné 1578 áprilisában életét nem vesztette a szülést követő gyermekágyi lázban.

Kivárta, amíg a nagyherceg feleségül veszi

Bianca ekkor már egy saját palotában, a Palazzo di Bianca Cappello-ban élt Firenzében, a Via Maggio utcában.

Bianca Cappello palotája Firenzében Forrás: Wikimedia Commons/Sailko

Az épületet a nagyherceg ajándékozta neki, ami később Bernardino Pocetti sgraffitóiról és kalappal díszített címeréről vált híressé.

1576-ban közös gyerekük született, Don Antonio de 'Medici, akit az akkor még törvényes házasságban élő I. Ferenc nem ismerte el saját fiaként. Csak 1578-ban változott meg minden, amikor meghalt Johanna. A toszkán nagyherceg néhány hónap múlva, titokban feleségül vette a szeretőjét

1579. június 10-én a házasságukat nyilvánosan is bejelentették, amivel Francesco saját fiaként ismerte el közös gyereküket.

Két nappal később, június 12-én az ambiciózus Biancát Toszkána nagyhercegnéjévé koronázták a firenzei Palazzo Vecchio-ban. A hírre a velencei kormány félretette korábbi neheztelését, és hivatalosan is képviseltette magát a nagyszabású esküvői ünnepségen, mert a házasságban kitűnő eszközt láttak a toszkániai kapcsolatok megerősítéséhez.

Soha nem érezhette magát biztonságban

A velencei patríciusnő pozíciója azonban továbbra sem volt sziklaszilárd. Bár hivatalosan elismerték a nagyhercegnéi titulusát, a fia az öröklés szempontjából illegitim maradt, aki így nem örökölhette meg a hercegség trónját. Nem született további közös gyerekük sem, és Bianca pontosan tudta, hogy ha a férje meghal, ő mindent elveszít.

Bianca Cappello-t a Medici család soha nem fogadta el Forrás: Wikimedia Commons/Uffizi

Ráadásul a férje családja, különösen testvére, Ferdinánd bíboros (a későbbi I. Ferdinánd toszkán nagyherceg) a végletekig gyűlölte, mert haszonleső kalandornak tartották a velencei patríciuslányt.

1582-ben I. Ferenc törvényes örököse, Filippo herceg meghalt, ezért a nagyherceg azonnal elkezdte megszervezni második fia, Antonio trónutódlását: hivatalosan is elismerte örökösének, amiben a spanyol II. Fülöp is támogatta. Bianca pozíciója végre megerősödött ettől kezdve biztonságban érezte magát, és a férje családja is kezdte nagyobb tiszteletben tartani. Legalábbis látszólag.

Ferdinánd de’ Medici bíboros Forrás: Wikimedia Commons/Polo Museale Fiorentino

A Medici család ugyanis soha nem fogadta be Bianca Cappello-t,

mert úgy gondolták, hogy a szeretői státuszból feleségként felemelkedő nő sehogy sem illik bele a Mediciekről terjeszteni kívánt, erkölcsös és tiszta család képébe.

A mai napig rengeteg a vita a haláluk körül

Ferenc és Bianca 1587 októberében ellátogatott a Firenze környékén található Poggio a Caiano villába. Néhány héttel a megérkezésük után hirtelen mindketten megbetegedtek, majd 11 nappal később, néhány órás különbséggel meghaltak.

Bianca Cappello és I. Ferenc ugyanazon a napon haltak meg Forrás: Wikimedia Commons/Alessandro Allori - http://www.dorotheum.com/ru/auktionen/auktionstermine/aktuelle-auktionen/kataloge/list-lots-detail/auktion/alte-meister-5/lot/88.html

Az ügy kivizsgálását maga Ferdinánd bíboros rendelte el, aki elkészíttette az orvosi véleményeket, a Szentszéknek küldött jelentésében pedig megkérdőjelezte testvére halálos betegségét. A jelentésben hangsúlyozta, hogy fivére betegségét kizárólag az óvatlan étkezési szokások okozhatták,

és Bianca halálához valószínűleg a férje elvesztése miatt érzett bánat vezetett.

Azonnali boncolást rendelt el, amivel megtámadhatatlan bizonyítékot próbált szerezni arról, hogy a pár halálát nem az akkor már pletykaként keringő mérgezés okozta. Ferdinánd bíboros így akarta megvédeni magát az esetleges jövőbeli vádaktól.

A nagyhercegi pár halála körül még ma is sok a kérdés Forrás: Wikimedia Commons/Amos Cassioli

A nagyhercegi pár halálának okaként hivatalosan a maláriát állapították meg.

Mivel Bianccát soha nem ismerték el a Medici család hivatalos tagjának, Ferdinánd azt sem engedte meg, hogy a Medici családi sírboltába temessék el. A család által kivetett nagyhercegnét néhány forrás szerint egy jelöletlen sírban helyezték örök nyugalomra a Szent Lorenzo-templom alatt.

A Firenzei Egyetem kriminalisztikai és toxikológiai szakértői 2006-ban azonban arzénmérgezést mutattak ki a halál okaként,

bizonyítékaikat a British Medical Journal-ban tették közzé. A tudósok tovább folytatták a kutatást és négy évvel később, 2010-ben már a maláriát okozó Plasmodium falciparum parazita nyomait is kimutatták Francesco maradványaiban.

Bianca Cappello és fia, Antonio - a nagyhercegi címet mégis I. Feren testvére, I. Ferdinánd vitte tovább Forrás: Pinterest

Noha a hercegi pár halálának pontos oka oka máig nem tisztázott, Bianca és a herceg története a sírig tartó szerelem jelképévé vált.