Az indiai Kerala államban elhunyt egy vemhes elefánt, miután petárda robbant fel a szájában. A vizsgálatok szerint olyan, robbanóanyagokkal töltött gyümölcsöt evett meg, amelyet ismeretlen gazdálkodók helyeztek ki földjeikre, hogy ezzel védjék meg azokat a vaddisznóktól. A helyi rendőrök még nyomoznak az elkövetők ellen, de egy embert már letartóztattak.

Ismeretlen elkövetők petárdával töltött ananásszal és más édes gyümölcsökkel próbálták meg elriasztani a vaddisznókat a földjeikről, ám arra nem számítottak, hogy egy vemhes elefánt fogja azokat elfogyasztani.

Elefánttehén a borjávalForrás-képillusztráció: Wikimedia Commons

A robbanás több csontot is eltört az állat szájában, ami nem csak komoly fájdalommal járt, de azt is megakadályozta, hogy az elefánt enni tudjon, amelynek következtében végletekig legyengült, majd meghalt – mondta Ashique Ali, a helyi erdészet vadőre a CNN-nek.

A szakemberek május 23-án bukkantak a sérült, 15 éves elefántra, de képtelenek voltak ellátni, ugyanis elmenekült a vadőrök elől. Az állat két napon át állt a folyóban, ezért nem tudták elkábítani sem, ugyanis attól tartottak, hogy megfulladna a vízben.A vadőrök ezután két fogságban tartott elefánt segítségével próbálták meg elcsalni a helyszínről, de nem jártak sikerrel.

Az elefántokat leginkább az emberi tevékenység veszélyeztetiForrás: AFP/Ishara S. Kodikara

Csak négy nappal később, a folyóban állva pusztult el a komoly belső sérülések miatt – magyarázta Ali, akit nagyon megviselt a különös, felháborító eset.

Az erdészet munkatársai a helyi rendőrséggel közösen keresnek nyomokat a környéken, hogy felkutassák az elefánt haláláért felelős személyeket. Ahogy arról a CNN beszámolt,

a központi kormányzat igen komolyan veszi az eset kivizsgálását, ami mélyen felháborította a lakosságot.
Az Elefántcsalád Védelmi Csoport szerint India ad otthont a világ vadon élő ázsiai elefántjai (Elephas maximus) több mint felének: jelenleg 27 312 egyed él az országban. Hozzátették: ezeket az állatokat leginkább az emberi tevékenység fenyegeti.