Egy 2100 éves apró szarkofágról mostanáig azt hitték a tudósok, hogy egy madár bebalzsamozott tetemét rejti. Kiderült, tévedtek, az igazság egyszerre szomorú és horrorisztikus - írja a Science Alert tudományos portál.

A múmiát rejtő szarkofág évekig egy raktárban volt az angliai Maidstone Múzeumban. Mivel méretét tekintve tökéletes volt egy madár tetemének tárolására, ráadásul a koporsó tetejét egy sólyom feje alapján mintázták - utalva az egyiptomi istenre, Hóruszra - a kutatók joggal feltételezték, milyen maradványokkal lesz dolguk. 

A különféle állatfajok - macskák, krokodilok, szkarabeuszok, madarak - mumifikálása bevett gyakorlat volt az ókori Egyiptomban, már csak ezért sem fogtak gyanút a szakértők. Sőt, mivel a szarkofág külsejében nem volt semmi rendkívüli, ezért kezdetben meg sem akarták alaposabban vizsgálni. Végül mégis a CT-vizsgálat mellett döntöttek.

A szarkofág. A kutatók kezdetben azt hitték, egy madarat rejtForrás: Maidstone Museum

Az első felvétel nagyon meglepett mindenkit, a tetem egyértelműen nem egy madár földi maradványaira emlékeztetett. Andrew Nelson antropológus ez után úgy döntött, extrém nagy felbontású, ún. mikro CT-vel is megvizsgálja a testet. Így derült ki a szörnyű igazság.

Ha kíváncsi, milyen múmiáról van szó, és szeretné látni a fotóját, lapozzon a következő oldalra!