A korábban véltnél nagyobb területen irtották ki az esőerdőt

erdőirtás
A brazíliai Amazonas állam székhelye, Manaus. Itt egykor esőerdő volt.
Vágólapra másolva!
A korábban véltnél nagyobb, több mint tízezer négyzetkilométeres területen irtották ki az esőerdőt Brazíliában 2018 augusztusa és 2019 júliusa között a dél-amerikai ország űrkutatási hivatalának (INPE) felülvizsgált adatai szerint.
Vágólapra másolva!

Az INPE kedden közölte, 10 129 négyzetkilométer esőerdő tűnt el a jelzett időszakban. Ez nagyjából megegyezik Libanon területével, és 34,4 százalékos növekedés az egy évvel korábbi időszakhoz képest.
Az INPE korábbi tájékoztatása szerint 9762 négyzetkilométer esőerdő pusztult el 2018 augusztusa és 2019 júliusa között. Ez 29,5 százalékos növekedés volt éves összevetésben.
A 2018-2019-es adatok az erdőirtás legmagasabb szintjét rögzítik 2008 óta.
Az INPE a pontosság kedvéért évente ellenőrzi adatait.

A mezőgazdaság az egyik fő hajtóereje az esőerdők pusztulásának Forrás: AFP/Afp

A jelentős pusztítás Jair Bolsonaro elnök első hivatali évéhez köthető. Bírálói gyakran vetik Bolsonaro szemére, hogy bátorítja az erdőirtást, az illegális fakitermelést, illetve a földek megnyitását mezőgazdasági használatra, beleértve a védett területeket is, a térség gazdasági kiaknázása érdekében pedig nem törődik a környezetvédelemmel.

Brazília területén található a világ legnagyobb esőerdője, az Amazonas nagyjából 60 százaléka.

Szakértők szerint a klímaváltozás feltartóztatásában kulcsszerepet játszik az Amazonas megőrzése.

A brazíliai Amazonas állam székhelye, Manaus. Itt egykor esőerdő volt. Forrás: Készítette: pontanegra - A feltöltő saját munkája, CC BY-SA 3.0, https://commons.wikimedia.org/w/index.php?curid=1856755

Az INPE havonta közölt adatai szerint az erdőirtás fokozódott 2020-ban, a januártól áprilisig tartó időszakban 55 százalékkal nagyobb területen pusztult el az erdőség, mint 2019 azonos időszakában.
Bolsonaro májusban mozgósította a hadsereg egységeit,

hogy véget vessen az illegális erdőirtásnak.

Az elnöki rendelet hatálya szerdán jár le, de helyi tisztségviselők legalább 30 napos meghosszabbítására számítanak.

(Forrás: MTI)