Jó hír a tobzoskáknak: lekerültek a kínai orvoslás listájáról

tobzoska
Az elmúlt 10 évben 80 százalékkal csökkent a tobzoskák száma Ázsiában
Vágólapra másolva!
Június elején Kína bejelentette, hogy a tobzoska húsa és pikkelyei lekerülnek a hagyományos gyógyászatban használt hozzávalók listájáról, ezzel abszolút megtiltják az emberi fogyasztásra szánt hasznosításukat is. A kormány a lépéssel komolyabb védelem alá helyezte a régóta veszélyeztetett természetvédelmi státuszú állatokat, amelyeket már a kihalás fenyegette.
Vágólapra másolva!

A tobzoskákat idén kihagyják végre a hivatalos, kínai gyógyszerkönyvből. Nem véletlenül: jelenleg a világon élő nyolc fajuk már évek óta hatalmas veszélyben van.

Ázsiában és Afrikában elsősorban a húsa miatt keresik, míg a feketepiacon vagyonokat érnek a pikkelyei, mert a hagyományos gyógyászatban előszeretettel használják, bár tudományos bizonyíték nincs arra, hogy hatékony lenne.

Évente több százezer állatot ölnek meg azért, hogy eleget tegyenek az ázsiai piacok igényeinek, hiszen a tobzoskák ma a világ feketepiacainak legkeresettebb emlősei.

Az elmúlt 10 évben 80 százalékkal csökkent a tobzoskák száma Ázsiában Forrás: Imagevixen/Getty Images/RooM RF

– jelentette az állami tulajdonban lévő Health Times.

Az új rendelkezés a tobzoska mind a nyolc fajának kereskedelmét korlátozza. Az Ázsiában őshonos négy faja közül három kritikusan veszélyeztetett fajként szerepel a Nemzetközi Természetvédelmi Unió (IUCN) Vörös listáján, ideértve a természetes környezetében ma már gyakorlatilag kihaltnak nyilvánított kínai tobzoskát.

– mondta Zhou Jinfeng, a Kínai Biodiverzitás Megőrzési és Zöld Fejlesztési Alapítvány (CBCGDF) főtitkára a The Guardian-nek, amely régóta törekszik a tobzoskák fokozottabb védelmére és a testrészeik kereskedelmi használatának megállítására.

Tobzoska pikkelyek: aranyáron mérik őket a feketepiacon Forrás: Wikipedia

A kínai Nemzeti Népi Kongresszus februárban már tárgyalta a vadon élő állatok húsának fogyasztásának tilalmát, de akkor még felmerült annak a lehetősége, hogy kereskedelmük továbbra is megengedett legyen a szőr- és bőripar számára. Ezt a törekvést tovább erősítette, hogy

egyes tudományos elméletek a tobzoskát az új koronavírus lehetséges közvetítő gazdaszervezeteként azonosították.

És bár a tobzoskák ezzel a lépéssel most gyakorlatilag az óriáspandákkal egyenértékű védelmet kaptak, igazán majd csak akkor „lélegezhetnek fel", amikor Kína véglegesíti és jóváhagyja a vadon élő állatok védelméről szóló törvény felülvizsgálatát. Erre várhatóan a következő évben kerülhet sor.