A véltnél több mikroműanyagot találtak az amerikai nemzeti parkokban

mikroműanyag
A mikroműanyagok már szinte mindenhol előfordulnak, és megjelentek a véráramban is
Vágólapra másolva!
A korábban véltnél több műanyagrészecskét találtak az Egyesült Államok nyugati részének nemzeti parkjaiban és természetvédelmi területein.
Vágólapra másolva!

Becslések szerint évente több mint ezer tonnányi részecske ülepszik le itt - közölték kutatók a Science című tudományos lapban bemutatott tanulmányukban.
A Utah Állami Egyetem kutatója, Janice Brahney és munkatársai olyan területeket vizsgáltak, mint a

Grand Canyon, a Rocky Mountain és a Joshua Tree nemzeti park.

A több mint ezer tonnányi részecske mintegy 123 millió műanyag vizespalacknak felel meg. A vizsgált 496 360 négyzetkilométernyi összterületre átszámolva ez a mennyiség négyzetméterenként átlagosan 132 bekerülő részecskét jelent naponta.
A mikrorészecskék az öt milliméteres átmérőjűnél kisebb műanyagdarabok. Ilyen apró részecskéket mutattak ki már hóban, élelmiszerben és ivóvízben is.

Az erős nagyítás leheővé tette a kutatóknak, hogy megszámolják és azonosítsák a mikroműanyag gyöngyöket és töredékeket, amiket gyűjtöttek 11 nyugati nemzeti parkban és a vadonban 14 hónapi mintavétel során. Forrás: https://phys.org/news/2020-06-tons-plastic-western-annually.html

Az Egyesült Államok 330 millió lakójának mindegyike naponta 340 gramm műanyagszemétért felelős. Ez részben a természetbe kerül, ahol lassan bomlik le egyre kisebb alkotórészeire. A mikroműanyag-részecskék bekerülnek a folyókba és tavakba, a tengerbe, a talajba és a légkörbe is.
Brahney és csapata 14 hónapon át az Egyesült Államok nyugati nemzeti parkjainak és természetvédelmi területeinek 11 pontján gyűjtöttek rendszeresen mintákat és vizsgálták a műanyagrészecskék eredetét és összetételét. Eredményeik szerint városokból és lakott területekről származnak és a vizekben rendszerint tovább darabolódnak.
A részecskék egy része a légkörön keresztül, eső formájában kerül be a területekre.

A mikroműanyag többnyire ruhaanyagokból és ipari eredetű anyagokból származik, egyharmaduk ipari festékekre és zománcokra vezethető vissza

- vélik a tudósok.

Az Egyesült Államokb távoli Nemzeti Parkokjaiban és vadonjaiban gyűjtött műanyag rostok és gyöngyök a porban. Forrás: https://phys.org/news/2020-06-tons-plastic-western-annually.html


Kiemelték: mivel a fehér és átlátszó részecskéket egyáltalán nem számolták bele a kutatásba, a becsült értékek jóval a parkok területére bekerülő valódi mennyiség alatt vannak.


Kutatók az elmúlt évben arra jutottak egy elemzés során, hogy az emberek csak a táplálék révén évente 40-50 ezer műanyagrészecskét fogyasztanak el, ebbe nem számították be a légzés útján a szervezetbe került mennyiséget.
Egyelőre nem tisztázottak ennek az egészségügyi kockázatai. Szakértők szerint valószínűleg gyulladásos reakciókat idézhet elő. Emellett problémát jelenthetnek a részecskékkel együtt felvett kémiai anyagok is, mint a gyomirtó-, rovarirtó- és lágyítószerek.

(Forrás: MTI)