Sir Isaac Newton nevéhez nem csupán a mozgástörvények kidolgozását köthetjük, hanem egy kissé bizarrnak ható kezelés kifejlesztését is. A híres tudós a pestis ellen döglött varangyokból készült cukorkákat és számos drágakő-amulettet javasolt. Az előbbiekről 1667-ben írt, eddig ismeretlen, két oldalas értekezését most a Bonhams Aukciósház bocsátotta árverésre.

A 17. században tomboló pestis idején Newton épp a Cambridge-i Egyetemre járt, amikor azt a pandémia miatt, sok más intézményhez hasonlóan bezárták. A tudós önkéntes karanténba vonult, ahol többek között matematikai, optikai és csillagászati kísérleteket végzett, de ennél jóval többet tett. Megpróbálta kidolgozni a pusztító betegség ellenszerét.

Az 1667-ben írt értekezésében részletesen leírja, hogyan kell a „varangyhányás csodaszerét" elkészíteni.

Eszerint az állatot a hátsó lábainál fogva kell felakasztani három napra a kéménybe egészen addig, amíg az állat földet és különféle rovarokat fog hányni. Ezt az anyagot kell egy „sárga viaszt tartalmazó tálban" összegyűjteni.

Ázsiai közönséges varangy (Duttaphrynus melanostictus)Forrás: Wikimedia Commons

Newton receptje alapján feltételezhető, hogy ekkorra a varangy már elpusztult, így porrá kell zúzni és a testét belekeverni a korábban felfogott hányásba. Végül ebből a masszából készül a testre kenhető ellenszer, amely „kiszorítja a fertőzést" és „kiszívja a mérget".

Hozzáteszi, hogy ha a kezelés önmagában mégsem lenne teljesen hatásos, akkor kiegészítésként különböző drágakövekből, például jácintból, zafírból vagy borostyánból készített amulettek viselését javasolja. Korában ezeket a típusú gyógymódokat az orvostársadalom nagy része támogatta.

Most ezt a doktori értekezést bocsátotta árverésre a Bonhams Aukciósház.

Íme Newton 1667-es értekezése a varangyhányás receptrőlForrás: Bonhams Aukciósház

Newton feljegyzése részben, de nem teljesen a spanyol Van Helmont, a Szent Római Birodalom orvosa szövegének átírása, pontosabban a tudós alapvető ötleteinek és megfigyeléseinek szintézise – írja az aukciósház a dokumentum leírásában.

Bár a kéziratot Newton 1667-ben vetette papírra, csak 1936-ban tűnt fel először. Az aukciósház most 65 ezer dollárért kínálta.