Mától a közönség is megcsodálhatja a bizarr emberhalakat

vakgőte
Barlangi vakgőte közeli portréja
Vágólapra másolva!
A nagyközönségnek is bemutatkoztak szombaton a világhírű postojnai cseppkőbarlangban négy évvel ezelőtt kikelt ritka barlangi vakgőték.
Vágólapra másolva!

Minden évtizedben csak kétszer rak petéket a „szlovéniai sárkány"

A Szlovéniában gyakran emberhalként vagy szlovéniai sárkányként is emlegetett, Postojna egyik emblémájának számító barlangi vakgőte (Proteus anguinus) ritka, titokzatos faj, amely föld alatti karsztbarlangokban és barlangi tavakban él szerte a Balkánon.

A barlangi vakgőte (Proteus anguinus) rendkívül ritka, és csak a Balkán barlangjaiban előforduló kétéltű Forrás: Wikimedia Commons/Arne Hodalič

Annak idején a postojnai cseppkőbarlang egyik túravezetője

vett észre hatvan, a barlang egyik megfigyelőakváriumának falára ragasztott petét,

és azonnal értesítette a barlang biológusait. A szakemberek a helyszínre siettek, hogy szemtanúi lehessenek a ritka eseménynek, a barlangi vakgőte ugyanis évtizedenként mindössze kétszer rak petéket.

Sikerült megörökíteni a rendkívül ritka eseményt

A biológusok speciális óvintézkedéseket hoztak a sebezhető és a fertőzésekre érzékeny peték védelmében. Az anyaállaton kívül minden példányt eltávolítottak az akváriumból, amelyet le is fedtek, hogy igazi barlangi körülményeket teremtsenek.

Barlangi vakgőte közeli portréja Forrás: Park Postjonska Jama

A lárvák 2016 júniusában keltek ki:

a természetben rendkívül ritkán megfigyelhető eseményt infravörös kamerákkal sikerült megörökíteni.

A kikelt 22 bébigőtéből 21 maradt életben, amit - az állatok gyors fejlődésével együtt - óriási sikerként könyveltek el a kutatók.

Egy fiatal példány Forrás: A-Z Animals

A statisztikai adatok szerint egy nőstény vakgőte természetes környezetben nagyjából 100 petét rak életében, és ebből mindössze két utód fejlődik ki teljesen.

Akár száz évig is elélhetnek

Az újszülött gőték hossza nagyjából 1,7 centiméter volt, felnőtt korukra azonban elérhetik a 30 centiméteres hosszúságot is.

Az "emberhalak" akár 12 évig is kibírják élelem nélkül, és 100 évig is élhetnek.

Akár száz évig is elélhetnek Forrás: Devon Karst Research Society

A cseppkőbarlang egy földalatti akváriumában három kiválasztott bébisárkányt (Viktor, PoCasné, Boris) nézhet meg közelebbről a nagyközönség szombattól, de naponta csak harminc látogatót engednek a ritka látványossághoz.

(Forrás: MTI/STA)