Tizenötezer éves horgokat találtak az izraeli régészek

Horizontal MIDDLE EAST ANIMAL BIRD NATURE ENVIRONMENT ILLUSTRATION FLIGHT OF BIRDS CRANE-BIRD
A picture taken on December 07, 2016 shows Gray Cranes flocking at the Agamon Hula Lake in the Hula valley in northern Israel. - More than half a billion birds of some 400 different species pass through the Jordan Valley to Africa and go back to Europe during the year. Some 42,500 Gray Cranes stayed this winter in the Agamon Hula Lake instead of migrating to Africa, taking advantage of the safety of this artificial water source. Local farmers feed the birds with corn in a bid to prevent them from destroying their agricultural fields. (Photo by JACK GUEZ / AFP)
Vágólapra másolva!
Tizenötezer évvel ezelőtt halászathoz használt horgokat találtak az izraeli régészek az ország északi részében, a Hula-tónál.
Vágólapra másolva!

A Paleoanthropology című tudományos lapban az észak-izraeli Tel Cháj főiskola tudósainak tollából megjelent cikk szerint húsz darab, halcsontból készített horgot találtak, s mellettük kőből készített súlyokat, valamint halcsontokat, köztük egy 2,5 méter hosszú hal maradványait.

Az izraeli Tudományos Alapítvány támogatta kutatás a Hula-tó partjánál létrejött Natúf-kultúrát vizsgálta, amely ebben a térségben i.e. 15 000 és 11 500 között állt fenn.

A régészek úgy látják, hogy az egykori horgászat kifejezetten hasonlított a maira, csak a csontból készült horgokhoz állati vagy növényi eredetű horgász-zsineget rögzítettek. A natufiak igen magas színvonalú horgokat készítették, és vékony, de erős zsineget is szőttek hozzájuk.

A Hula-tó Forrás: AFP/Jack Guez

A súlyokkal az általuk szőtt halászhálókat és csapdákat merítették a vízbe. Vannak kis, kerek, bazalt-, vagy mészkőkavicsból készített súlyok, s hosszabb kövekből faragott darabok is beléjük vésett nyílással a horgászzsinór számára, és találtak nyolcas formára csiszolt mészköveket, melyek a zsinór csúszását akadályozták.

A tanulmány szerint a vízlelőhely hozzájárult az emberi történelem egyik legfontosabb folyamatához, amely a kiscsoportos, vadászó-gyűjtögető életmódtól a nagyobb, állandó közösségekben való letelepedéshez vezetett.