Egészen egyedülálló képet készített a Csendes-óceánról a Nemzetközi Űrállomáson (ISS) tartózkodó amerikai asztronauta, Douglas Hurley.

Hurley neve nem lehet ismeretlen a nagyközönség előtt, ő volt az egyike annak a két pilótának, akiket május végén a SpaceX forradalmi űrhajója, a Crew Dragon az ISS-re szállított. 

Hurley jelenleg a 408 kilométeres magasságban keringő űrállomáson tartózkodik, innen kémlelte a Csendes-óceánt, amit végül megörökített. A fényképen jól kivehető azonban egy egészen érdekes örvény.

Forrás: Twitter/ @Astro_Doug

A fotót közzétette Twitter-oldalán is, ahol szinte azonnal megindult a találgatás arról, mi lehet valójában a szokatlan mintázat. Volt, aki világító, úgynevezett biolumineszcens algákra gyanakodott, másnak a képzelete még ennél is messzebbre szárnyalt, és egyenesen tengeri szörnyeket vélt felfedezni a képen.

A magyarázat ennél prózaibb. Az óceán egy olyan hatalmas víztest, ami folyamatos mozgásban van; a mélyben örvények (úgynevezett "eddyk") keletkeznek, amik felkavarják az óceánfenéken található tápanyagokat, így azok a felszín felé áramlanak. Ez a jelenség hozza létre a fotón látható mintázatot.