Mindenki megrettent a csatornában rejtőző vadállat láttán

2020.06.21. 12:08

Elérhetik a több mint száz kilogrammot

A keselyűteknős a legnagyobb édesvízi teknősfajok egyike; a hímek hátpáncélja akár 80 centiméteresre is megnőhet, testtömege elérheti a 113 kilogrammot. Ez a példány – akit a megmentői Lord Fairfax-nek kereszteltek – egyelőre még nem érte el ezt a „versenysúlyt".
Az állat a nevét nem véletlenül kapta az aligátoroktól, hiszen a két állat nagyban hasonlít egymásra az erőteljes állkapcsukat illetően– mutatott rá Kleopfer. – A keselyűteknős a legerősebb harapással rendelkező teknős, és egyben a legerőteljesebb harapással bíró állatok egyike.

J.D. Kleopfe herpetológus a nagyra nőtt példánnyalForrás: Virginia Department of Game and Inland Fisheries

Hozzátette: ha egy ember beleteszi az egyik ujját a szájába és az állkapcsa lecsukódik, akkor az jó eséllyel eltörik vagy még rosszabb.

A nagyra nőtt teknős végül a Virginiai Állatkertbe került. Jelenleg még karanténban van és megfigyelik. A szakemberek szerint azonban miután fogságban nevelkedett, ezért nem engedhetik vissza a vadonba.

A hosszú életű, sajátos étrenddel rendelkező keselyűteknős leginkább az Amerikai Egyesült Államok délkeleti részén, a Mississippi völgyében, attól keletre és nyugatra, valamint északra Indiana és Iowa államokban fordul elő.Fontos azonban, hogy a vadon élő állatok szakértői szerint az aligátorteknősök nem jelentenek veszélyt az emberekre.

Előző
  • 1
  • 2
Következő