Közvetlen közelről lőtték fejbe, mégis diplomát szerzett

Malála Júszafzai
Malála Júszafzai a diplomája megszerzése után
Vágólapra másolva!
Letette az összes vizsgáját és lediplomázott a pakisztáni születésű emberjogi aktivista. Malála Júszafzai az egyik közösségi oldalán tette közzé örömét és háláját. A világ legfiatalabb Nobel-békedíjasa ellen még 2012-ben követtek el merényletet tálib szélsőségesek. Nevét ekkor ismerte meg a világ.
Vágólapra másolva!

A Twitteren tett bejegyzésében fejezte ki a boldogságát a napokban Malála Júszafzai, miután filozófiai, politikai és közgazdaságtani diplomát szerzett az Oxfordi Egyetemen.

– írta a bejegyzésében a pakisztáni születésű emberjogi aktivista, aki az egyik képen a családjával és egy hatalmas tortával látható, míg a másikon az egyetem végzőseinek hagyományosan kijáró konfettieső és ételmaradékok keveréke borítja.

Ahogy írja, még nem tudja, hogy mi a következő lépés, de jelenleg olvasással, alvással és sorozatnézéssel szeretné tölteni az idejét.

Malála Júszafzai a diplomája megszerzése után Forrás: Getty Images/Getty Images for EIF & XQ

Malála Júszafzai nevét az egész világ megismerte, amikor 2012. október 9-én egy tálib fegyveres merényletet követett el ellene, miután a nők oktatási lehetőségei mellett kampányolt Pakisztánban.

A fiatal Malála épp egy iskolabuszon utazott, amikor fegyveresek közvetlen közelről rálőttek és több találat is érte. Az orvostudomány szerint azonban csodával határos módon túlélte az életveszélyes sérüléseket. A merénylet után Angliába költözött, de a misszióját folytatta és célja elérése érdekében létrehozott egy alapot is.

2014-ben, a világ legfiatalabbjaként Nobel-békedíjjal tüntették ki:

a Nobel-díj bizottság a gyermekek és a fiatalok elnyomása elleni, illetve az oktatáshoz való jog érdekében folytatott harcért ismerte el. Munkássága azóta már a történelem része.

Malála Júszafzai a merénylet utáni évben, 2013-ban Forrás: Wikimedia Commons/Claude Truong-Ngoc

Malála Júszafzai most közzétett bejegyzésére több ezren válaszoltak, köztük a NASA egyik űrhajósa, Anne McClain is, aki két mesterszakot is elvégzett az Egyesült Királyságban. Ahogy fogalmazott, a „felsőoktatás a nagy dolgok kezdetét jelenti", de személyes üzenetként hozzáfűzte azt is, hogy „a világ szerencséje, hogy létezel".