Egy brit vezetésű kutatócsoport vizsgálja, hogyan hatottak a koronavírus-járvány megállítására hozott korlátozások a vadon élő állatok világára - számolt be róla a BBC hírportálja.

Új kutatási területté vált az antropopauza

Az úgynevezett emberi szünet, az antropopauza kutatását a Nature Ecology and Evolution című folyóiratban vázolták fel.

Az egész világon rengeteg állatot szereltek már fel nyomkövető eszközökkel,

úgynevezett biologgerekkel, ezek a világjárvány idején is gyűjtötték az adatokat - mondta el Cristian Rutz, az St Andrews-i Egyetem tudósa, a Nemzetközi Biologger Társaság elnöke.

Nyomkövetővel szerelnek fel egy  nagy fehér cápát. A vadon élő állatok vándorlási és viselkedési szokásainak feltérképezéséhez a jeldó a legfontosabb eszközForrás: Robert Snow/Robert Snow 2018/Robert Snow 2018

"Igen értékes kutatási lehetőség előtt állunk, amelyet tragikus körülmények idéztek elő, de úgy gondoljuk, nem szabad kihagynunk" - mondta el a BBC-nek.

Ugyanaz ment végbe a karantén ideje alatt az egész világon 

Azoknak a tanulmányoknak, amelyek az ember jelenlétének és tevékenységének hatásait vizsgálják a vadon élő állatokra,

többnyire be kell érniük azzal, hogy összehasonlítják a védett és a nem védett területeken található élőhelyeket,

valamint tanulmányozzák a természeti katasztrófák utáni vidékeket.

Mérleghintázó oroszlánok a Kruger Nemzeti ParkbanForrás: Kruger Sightings

"A mostani karatén alatt azonban az egész világon ugyanaz ment végbe, nekünk pedig egész idő alatt gyűjtötték az adatokat a jeladóval felszerelt állatok" - tette hozzá Rutz.

Volt, ahol káros hatással járt a turizmus szünetelése

A közösségi portálokon rengetegszer megjelentek fotók állatokról, amelyek kihasználták az emberi tevékenységek leállását

és szabadon mozogtak a települések legmeglepőbb helyszínein.

 

Afrikai elefántbika (Loxodonta africana) kapitális agyarakkal. Az ilyen állatoknak nem jók az életesélyeik a gátlástalan orvvadászok miattForrás: Great Elephant Census

Máshol azonban az ember távolléte éppen az ellenkező hatással járt, a turisták elmaradása szabad utat adott az orvvadászatnak.

(Forrás: MTI)