Magyar kutatók hozhatnak áttörést az Alzheimer gyógyításában

Alzheimer-kór
Alzheimer kór számítógép illusztrációja.Egészséges neuron (balra), egy neuron amyloid plakkkokkal (sárga, középen, és egy microglia sejtek által emésztett holt neuron.
Vágólapra másolva!
A magasabb rendű, kognitív funkciókat is ellátó, igen széles időskálán lezajló folyamatokat szabályozó kolinerg idegsejteknek két markánsan elkülönülő típusát tárta fel az Eötvös Loránd Kutatási Hálózathoz tartozó Kísérleti Orvostudományi Kutatóintézet (KOKI) Lendület Rendszer-neurobiológia kutatócsoportja, Hangya Balázs irányításával.
Vágólapra másolva!

A most azonosított két kolinerg sejttípus nem rendelhető egyértelműen a gyors vagy a lassú folyamatokhoz, mindkét típus nagyon eltérő sebességű változások létrehozására lehet képes. Ez arra utal, hogy a számos kérgi folyamat precíz szabályozásáért a kétféle sejttípusnak a bazális előagy különböző területein talált eltérő aránya lehet a felelős.

Ez magyarázhatja azt is, hogy miért majdnem kizárólag az egyik típus van jelen a Broca-féle diagonális köteg területén, amely a homloklebeny befolyásolása révén valószínűleg a figyelmi folyamatok egyik fő szabályozója.

A további kísérletek célja azt megválaszolni, hogyan vesz részt a két kolinerg sejttípus a tanulás, a figyelem és a döntéshozás szabályozásában egészséges, illetve kóros állapotú egerekben.

Ezek a kísérletek dönthetik el, érdemes-e a két típus szelektív befolyásolására irányuló klinikai kutatásokat tervezni, melyek áttörést jelenthetnek pl. az Alzheimer-kór kezelésében is.

Kolinerg és GABAerg idegsejtek a bazális előagyban Forrás: Hegedűs Panna

A munka az idegtudományok legnagyobb presztízsű folyóiratában, a Nature Neuroscience-ben jelent meg.