Nemcsak a természetben, hanem a városi parkokban is sok a kullancs, ezért érdemes elővigyázatosnak lenni: ha időben eltávolítják a kullancsot, jelentősen csökkenthető a megbetegedés esélye - hangzott el az M1 aktuális csatorna szerdai adásában.

Nagy mennyiségben vannak jelen a természetben

A kullancsveszélyre hívják fel a figyelmet a szakemberek: egyes területeken már minden második kullancs hordozza a Lyme-kórt, ezerből egy pedig az agyvelőgyulladás kórokozóját.

Gallyrakásmenedékbe tartó nőstény sün kora reggel. A kullancsok terjesztette Lyme-kór kórokozójának a  többek között a sün is az egyik természetes gazdájaForrás: Orban Zoltan

Nagyon nagy mennyiségben vannak jelen a kullancsok a természetben

- hangsúlyozta Földvári Gábor, az Ökológiai Kutatóközpont tudományos főmunkatársa, kiemelve, hogy a Lyme-kór bonyolult természetes ciklussal rendelkezik: nemcsak a kullancs az egyik főszereplő, hanem a kórokozót fenntartó természetes gazdák is, például feketerigó, sün vagy valamilyen rágcsáló.

Fájdalommentesen csípnek, és kijátsszák az immunrendszert

A védekezés első lépése, hogy legyünk tisztában a veszéllyel, rendszeresen vizsgáljunk át magunkat, ezért is fontos beszélni a kullancsokról - hangsúlyozta szakember.

Ezek az apró vérszívók életük során többféle gazdatesten élősködhetnek, és eközben számos betegséget hordozhatnak, terjeszthetnekForrás: RolfAasa/Getty Images/iStockphoto

"Nehezebb dolgunk van, mint a szúnyogokkal, ugyanis a kullancsok csípése sokszor fájdalommentes, mert fájdalomcsillapító anyagot és véralvadásgátlót pumpál a vérünkbe és az immunrendszerünket is kijátsszák" - fogalmazott. Hangsúlyozta, hogy a fertőzés forrása sokszor a kerti munka, mivel a fűnyírással, vagy az avar összegereblyézésével a kullancsok búvóhelyeit bolygatjuk meg.

A legjobb védekezés a megelőzés, kullancsriasztó szerek alkalmazása és megfelelő öltözet az erdei séták soránForrás: Pinterest

De a városi parkokban is előfordulnak kullancsok.

Egy erdei séta, kiadós kerti munka vagy egy városi parkban tett látogatás után mindenképpen nézzük át magunkat, mert minél hamarabb távolítjuk el a kullancsot, annál kisebb az esélye annak, hogy a kórokozó bekerül a testünkbe.

Nincs specifikus gyógymód a kullancs terjesztette agyvelőgyulladásra

Hozzátette, hogy az agyvelőgyulladást egy vírus okozza, amely ellen nincs specifikus gyógymód, viszont ritkábban fordul elő.

Az áldozat több kullancscsípésről számolt beForrás: The Inquisitr

Míg a Lyme-kórt okozó baktériumok akár 40-50 százalékos gyakorisággal fordulnak elő a kullancsokban,

addig az agyvelő-és agyhártyagyulladást okozó vírus ezrelékes nagyságrendben fordul elő

európai adatok szerint. Felhívta a figyelmet arra is, hogy a kullancs által terjesztett agyvelő-és agyhártyagyulladást a pasztörizálatlan tej és azokból készült sajtok fogyasztásával is el lehet kapni.

(Forrás: MTI)